Koprová omáčka s karamelovým základem
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 500 ml hovězího vývaru
- 300 ml smetany pokojové teploty
- 200 ml mléka
- svazek kopru
- sůl
- pepř
- silnější plátek másla
- 2-3 PL cukru
- 4 PL octa
- mouka na zahuštění (cca 2-3 PL)
- Na vývar:
- 500 g hovězí loupané plece (nebo hovězí kýty)
- 2 velké mrkve
- 1 petržel
- plátek celeru
- cibule
- 5 ks nové koření
- 5 ks celý pepř
- sůl
- (PL=polévková lžíce)
Postup Koprová omáčka s karamelovým základem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve dáme do většího hrnce vařit vodu (1,5-2 l) se zeleninou a kořením na vývar, maso přidáme ve chvíli, kdy voda vře, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Necháme táhnout těsně pod bodem varu, cca čtyři hodiny. Průběžně sbíráme vzniklou pěnu a dle potřeby doléváme vodu.
Když je maso měkké, vyjmeme ho, nakrájíme na plátky a zalijeme několika sběračkami vývaru, díky kterému zůstane krásně šťavnaté. Zbylý vývar přecedíme, odebereme 500 ml na přípravu omáčky. Zbytek vývaru použijeme na polévku nebo zamrazíme jako základ pro příští omáčku.
V hrnci rozehřejeme plátek másla, zasypeme třemi lžícemi cukru, necháme rozpustit (pozor na zhnědnutí, karamel má tendenci zhořknout) a přidáme ocet. Necháme odpařit a přilijeme studený vývar s mlékem, ve kterém jsme rozmíchali hladkou mouku. Metličkou stále prošleháváme, aby se nám nevytvořily hrudky.
Necháme půl hodiny (za občasného prošlehávání metličkou) provařit, poté přidáme nasekaný kopr a smetanu pokojové teploty (aby se omáčka nesrazila), necháme projít varem a vypneme.
Dochutíme solí či pár kapkami citronu a zjemníme lžičkou másla.
Omáčku podáváme s masem, které jsme ohřáli ve vývaru a bramborami či knedlíkem.