Koprová omáčka s karamelovým základem

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

500 ml hovězího vývaru
300 ml smetany pokojové teploty
200 ml mléka
svazek kopru
sůl
pepř
silnější plátek másla
2-3 PL cukru
4 PL octa
mouka na zahuštění (cca 2-3 PL)
Na vývar:
500 g hovězí loupané plece (nebo hovězí kýty)
2 velké mrkve
1 petržel
plátek celeru
cibule
5 ks nové koření
5 ks celý pepř
sůl
(PL=polévková lžíce)

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve dáme do většího hrnce vařit vodu (1,5-2 l) se zeleninou a kořením na vývar, maso přidáme ve chvíli, kdy voda vře, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Necháme táhnout těsně pod bodem varu, cca čtyři hodiny. Průběžně sbíráme vzniklou pěnu a dle potřeby doléváme vodu.

  2. Když je maso měkké, vyjmeme ho, nakrájíme na plátky a zalijeme několika sběračkami vývaru, díky kterému zůstane krásně šťavnaté. Zbylý vývar přecedíme, odebereme 500 ml na přípravu omáčky. Zbytek vývaru použijeme na polévku nebo zamrazíme jako základ pro příští omáčku.

  3. V hrnci rozehřejeme plátek másla, zasypeme třemi lžícemi cukru, necháme rozpustit (pozor na zhnědnutí, karamel má tendenci zhořknout) a přidáme ocet. Necháme odpařit a přilijeme studený vývar s mlékem, ve kterém jsme rozmíchali hladkou mouku. Metličkou stále prošleháváme, aby se nám nevytvořily hrudky.

  4. Necháme půl hodiny (za občasného prošlehávání metličkou) provařit, poté přidáme nasekaný kopr a smetanu pokojové teploty (aby se omáčka nesrazila), necháme projít varem a vypneme.

  5. Dochutíme solí či pár kapkami citronu a zjemníme lžičkou másla.

  6. Omáčku podáváme s masem, které jsme ohřáli ve vývaru a bramborami či knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!