Lehká rýžová polévka s houbami a divokým kořením
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 větší mrkev
- 1 cibule
- 1 celer(může být i řapíkatý celer)
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- 800-1000 ml kuřecího vývaru
- 2-3 bobkové listy
- 4 kuličky jalovce
- 2 kuličky nového koření
- 100 ml Portského vína White Port(nemusí se víno dávat)
- pepř.sůl
- vegeta
- snítka tymiánu
- 50 g sušených hub
- 100 g rýže(měla by být divoká)
- 150 g čerstvých hub(jakékoliv)
Postup Lehká rýžová polévka s houbami a divokým kořením
Postup přípravy receptu
-
Mrkev, celer a cibuli očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Oloupaný česnek prolisujeme. V hrnci rozehřejeme máslo a zeleninu na něm orestujeme.
Potom ji zalijeme horkým vývarem, přidáme bobkový list, nové koření, jalovec a přilijeme portské víno.
Dochutíme solí, pepřem, vegetou, tymiánem a provaříme asi 15 minut. Mezitím si namočíme do studené vody, sušené houby a necháme je změknout.
Rýži zalijeme mírně osolenou vodou a vaříme asi 15 minut, vodu slijeme. Změklé sušené houby scedíme. Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na malé kousky. Rýži a všechny houby přidáme do polévky a vaříme na mírném ohni asi 15 minut.
Pak vyndáme koření. Nakonec přilijeme zbytek portského vína a okořeníme. Dozdobíme lístky celeru nebo petrželky a podáváme.