Zajíčkové jidáše
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 70 - 80 g moučkového cukru
- špetka soli
- 80 g másla
- 1 žloutek
- 230 - 240 ml mléka - dle potřeby
- 20 g čerstvého droždí
- Na dohotovení:
- rozinky na oči
- 1 vejce
- 20 g másla + 3 lžíce medu na potření povrchu
Postup Zajíčkové jidáše
Postup přípravy receptu
-
Obě dvě mouky, sůl a cukr smícháme a prosijeme. Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto, mléko musí být vlažné a máslo rozpuštěné, ale vlahé. Já jsem použila domácí pekárnu, kde se jako první dávají tekutiny, nakonec mouka a nahoru rozdrobené droždí. Program Těsto.
Vykynuté těsto dáme na vál a rozdělíme na 16 stejných kousků, z kterých začneme tvarovat válečky. Z jednoho konce odkrojíme větší kousek na hlavu a z druhého menší kousek na ocásek. Zbylý váleček ještě doválíme do tenka a svineme do spirály. Uložíme na plech s teflonovou fólií, nebo papírem na pečení. Pak vytvarujeme hlavičku - váleček, který na jedné straně nařízneme a vytvarujeme uši (viz. foto). Spodní část hlavičky potřeme bílkem a přilepíme k tělu. Pak vytvarujeme kuličku jako ocásek a taky přilepíme bílkem. A rovněž přilepíme rozinky na místo očí, zamáčkneme je do těsta.
Jidáše na plechu přikryjeme utěrkou a necháme kynout zhruba 15 - 20 minut. Pak je pomašlujeme zbytkem bílku prošlehaného se žloutkem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 15 - 20 minut při 170°C.
Po upečení se ještě teplé zajíčky potírají rozpuštěným máslem smíchaným s medem - to jsem ale nedělala, do těsta jsem proto dala 80 g cukru. Po vychladnutí se podávají.