Zajíčkové jidáše

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
70 - 80 g moučkového cukru
špetka soli
80 g másla
1 žloutek
230 - 240 ml mléka - dle potřeby
20 g čerstvého droždí
Na dohotovení:
rozinky na oči
1 vejce
20 g másla + 3 lžíce medu na potření povrchu

Postup přípravy receptu

  1. Obě dvě mouky, sůl a cukr smícháme a prosijeme. Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto, mléko musí být vlažné a máslo rozpuštěné, ale vlahé. Já jsem použila domácí pekárnu, kde se jako první dávají tekutiny, nakonec mouka a nahoru rozdrobené droždí. Program Těsto.

  2. Vykynuté těsto dáme na vál a rozdělíme na 16 stejných kousků, z kterých začneme tvarovat válečky. Z jednoho konce odkrojíme větší kousek na hlavu a z druhého menší kousek na ocásek. Zbylý váleček ještě doválíme do tenka a svineme do spirály. Uložíme na plech s teflonovou fólií, nebo papírem na pečení. Pak vytvarujeme hlavičku - váleček, který na jedné straně nařízneme a vytvarujeme uši (viz. foto). Spodní část hlavičky potřeme bílkem a přilepíme k tělu. Pak vytvarujeme kuličku jako ocásek a taky přilepíme bílkem. A rovněž přilepíme rozinky na místo očí, zamáčkneme je do těsta.

  3. Jidáše na plechu přikryjeme utěrkou a necháme kynout zhruba 15 - 20 minut. Pak je pomašlujeme zbytkem bílku prošlehaného se žloutkem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 15 - 20 minut při 170°C.

  4. Po upečení se ještě teplé zajíčky potírají rozpuštěným máslem smíchaným s medem - to jsem ale nedělala, do těsta jsem proto dala 80 g cukru. Po vychladnutí se podávají.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!