Žitno-špaldové vdolky kynuté, základní
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 350 g středně mleté žitné mouky (4/6=0,667)
- 80 g jemně mleté žitné mouky (1/6=0,167)
- 80 g celozrnné špaldové mouky (1/6=0,167)
- 420 ml vlažné vody (150+270 ml)
- 20 ml olivového oleje
- 21 g kvasnic (1/2 kostky droždí pro 0,5 kg mouky)
- 1/2 KL cukru
- 1/2 KL soli
- poměr tekutých a sypkých surovin 440:510=0,85
- Volitelné dle chuti:
- uvařený mletý mák
- povidla, marmeláda
- máslo (i přepuštěné, šmolc, ghee)
Postup Žitno-špaldové vdolky kynuté, základní
Postup přípravy receptu
-
Ve 150 ml vlažné vody rozmíchat cukr a rozdrobit kvasnice.
Odvážit mouky, lze i bez jemně mleté, pak je nutné navýšit středně mletou. Směs je ve výsledku ještě mazlavější, ale nadýchanější po upečení. Špaldová mouka je pro nelepivý povrch po vykynutí a při rozvalování.
Do mouky přisypat sůl a promíchat dohromady.
V mouce vyhloubit důlek pro nalití všech tekutin. Nalít odměřený olej a k po něm 270 ml vlažné vody a vzešlé kvasnice s vodou.
Smíchat dohromady. Nebylo zkoušeno v domácí pekárně - hustota těsta. Od určité fáze míchat rukou - lepivá konzistence (kvasnice). Po zapracování surovin prohníst těsto rukou (vařečkou nelze) asi 8-10 minut. Jde poznat podle změny odporu - vláčnější těsto.
Ponechat v misce, přikryté dát odležet na 12-18 hodin do chladničky/ledničky. Nabude asi 2x na objemu.
Výše uvedené množství rozdělit podle hmotnosti na 18 dílů. Posypat slabě špaldovou moukou proti nadměrné lepivosti, rozválet na placky asi 11-12 cm v průměru. Důležitější je tloušťka placky - pekařská konstanta 3 mm pro dostatečné propečení. Bez propichování. V tomto rozměru průměru jsou rozválené placky soudržné, příprava po 3 ks podle velikosti pánve.
Na rozehřátou suchou pánev rozmístit 3 ks současně. Doba pečení je orientačně 6-7 minut, po otočení 2,5-3 minuty. Na výšku nakynou vdolky asi 3x. Většinou uvnitř vznikne bublina(y). Stisknutím vdolku na pánvi vytlačit přebytečný plyn pro lepší kontakt s povrchem.
Po vychladnutí lze konzumovat jako chleba nebo rohlíky. Skladovat v mrazáku až 3 týdny, než vymrzne voda.