Žitno-špaldové bochánky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

300 g žitné mouky
200 g špaldové hladké
1/2 kostičky droždí
150 ml vlažného mléka
150 ml vlažné vody
1 polévková lžíce oleje
1 lžička cukru
1,5 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme kvásek.

  2. Do mísy nasypeme suché suroviny, poté do důlku přidáme vzešlý kvásek a mokré ingredience.

  3. Vypracujeme těsto, nesmí se lepit na stěny a necháme přikryté kynout cca 60 minut.

  4. Nejideálnější je použít domácí pekárnu, kam se vše nasype a nalije dohromady (na jednu stranu kvásek, na druhou mokré suroviny) a zapneme program kynuté těsto.

  5. Po vykynutí na posypaný vál vyklepneme těsto a vytvoříme bochánky či housky, rohlíky. Pomažeme rozkverlaným vejcem. Posypeme kořením na pizzu, bazalkou, provensálským kořením a solí nebo semínky (sezam atd.).

  6. Ve vyhřáté troubě na 180 stupňů pečeme cca 25 min.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!