Žitno-špaldové bochánky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 300 g žitné mouky
- 200 g špaldové hladké
- 1/2 kostičky droždí
- 150 ml vlažného mléka
- 150 ml vlažné vody
- 1 polévková lžíce oleje
- 1 lžička cukru
- 1,5 lžičky soli
Postup Žitno-špaldové bochánky
Postup přípravy receptu
-
Připravíme kvásek.
Do mísy nasypeme suché suroviny, poté do důlku přidáme vzešlý kvásek a mokré ingredience.
Vypracujeme těsto, nesmí se lepit na stěny a necháme přikryté kynout cca 60 minut.
Nejideálnější je použít domácí pekárnu, kam se vše nasype a nalije dohromady (na jednu stranu kvásek, na druhou mokré suroviny) a zapneme program kynuté těsto.
Po vykynutí na posypaný vál vyklepneme těsto a vytvoříme bochánky či housky, rohlíky. Pomažeme rozkverlaným vejcem. Posypeme kořením na pizzu, bazalkou, provensálským kořením a solí nebo semínky (sezam atd.).
Ve vyhřáté troubě na 180 stupňů pečeme cca 25 min.