Játrová paštika s brusinkovým želé
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- 400 g kuřecích jater
- 100 g anglické slaniny na kostičky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule (na kostičky)
- 2 stroužky česneku
- tymián
- 40 ml Staré myslivecké
- 40 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- 120 g másla + na vymazání formy
- Na želé:
- 1 brusinkový kompot
- 1 balení plátkové želatiny
Postup Játrová paštika s brusinkovým želé
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme želé - želatinu připravíme dle návodu, smícháme s brusinkovým kompotem a vlijeme do formy (nejlépe silikonové) a necháme ztuhnout.
Poté připravíme paštiku: na oleji osmahneme cibuli, po chvíli přidáme i česnek a tymián. Přidáme játra a slaninu a osmahneme. Jakmile se játra zatáhnou, přilijeme Myslivce a dusíme (chvíli pod pokličkou, pak bez), dokud se tekutina neodpaří.
Směs (ještě teplou) rozmixujeme s máslem a smetanou. Nakonec ochutíme solí a pepřem (vůbec se nemusíme bát, můžeme i lehce přesolit - sůl ani pepř po zchladnutí nebudou tak výrazné).
Teplou paštiku přendáme do připravené formy - vrchní vrstva želé teplotou trochu povolí a oboje se krásně spojí dohromady. Dáme do lednice a necháme min. 2 hodiny odležet.