Pizza tyčky (twister)
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- 150 g vody
- 3 lžíce olivového oleje
- 300 g hladké mouky
- půl lžičky cukru
- lžička soli
- 10 g čerstvého droždí
- Náplň:
- 40-50 g šunky
- 40-50 g strouhaného sýra
- 4 lžíce hustého kečupu
- malý stroužek česneku
- lžička oregana
Postup Pizza tyčky (twister)
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí a necháme 10 minut stát. Pak přidáme ostatní suroviny a uhněteme měkké, pružné těsto. Dopřejte těstu alespoň desetiminutové hnětení, lépe se s ním pak pracuje.
Než nakyne (25-35 minut), připravíme náplň. Šunku natrháme na menší kousky, česnek rozetřeme, sýr nastrouháme. Do nádoby sekáčku (nebo tyčového mixéru) odměříme kečup, přidáme šunku a rozsekáme (rozmixujeme). Poté přidáme česnek, sýr, oregano a ještě prosekáme (promixujeme). Vznikne tužší pasta.
Vykynuté těsto propracujeme na pomoučeném stole a rozválíme přibližně na velikost plechu. Polovinu těsta potřeme pizza pastou, čistou polovinu těsta přehneme a zakryjeme jí natřenou část. Lehce přitlačíme, je možné opatrně poválet válečkem – opatrně proto, aby se silným tlakem náplň nevytlačovala ven. Kolečkem na pizzu nebo nožem plát překrájíme na asi 2 cm široké pásky a všechny je uložíme na plech.
Při přenášení pásky zkroutíme v prstech do vrtulky. Na plechu necháme vykynout, pak orosíme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (210°C/asi 12-15 minut). Doba pečení je závislá i na rozhodnutí, jak moc chcete tyčky křupavé. Nám chutnají spíše ty měkčí.