Jahodový koláč s pudinkovo-tvarohovou náplní

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto
150 g Hery
80 g moučkového cukru
1 vejce
220 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Náplň
600 ml mléka
200 g krupicového cukru
2 sáčky pudinku libovolné příchutě (já zvolila pistáciový)
250 g měkkého tvarohu
(Zdobení)
250 g jahod
1 sáček čirého dortového želé

Postup přípravy receptu

  1. Tuk nakrájíme na malé kousky, přidáme cukr, vejce a prosátou mouku s kypřicím práškem. Vše zpracujeme na hladké těsto, které zabalíme do fólie a uložíme na 30 minut do chladničky odležet.

  2. Pak těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm a vykrojíme z něj kolo o průměru dortové formy (26 cm). Vyložíme jím dno formy.

  3. Zbylé těsto rozválíme na pruh široký asi 3 cm a vyložíme jím okraj formy. Těsto lze do formy ale i vmačkat a okraje vytvořit dlaněmi.

  4. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který smícháme s tvarohem.(já vařím pudink v mikrovlnce, tam se mi nikdy nepřichytí a nepřipálí).

  5. Ještě teplou náplň nalijeme na těsto.

  6. Moučník vložíme do trouby a pečeme ho při 180°C asi 30 minut.

  7. Koláč necháme ve formě úplně vychladnout a pak povrch poklademe plátky očištěných jahod.

  8. Potřeme je dortovým želé, připraveným podle návodu na obalu. Koláč dáme do chladničky ztuhnout (nejméně na dvě hodiny, nejlépe do druhého dne).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!