Jahodový koláč s pudinkovo-tvarohovou náplní
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto
- 150 g Hery
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 220 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- Náplň
- 600 ml mléka
- 200 g krupicového cukru
- 2 sáčky pudinku libovolné příchutě (já zvolila pistáciový)
- 250 g měkkého tvarohu
- (Zdobení)
- 250 g jahod
- 1 sáček čirého dortového želé
Postup Jahodový koláč s pudinkovo-tvarohovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Tuk nakrájíme na malé kousky, přidáme cukr, vejce a prosátou mouku s kypřicím práškem. Vše zpracujeme na hladké těsto, které zabalíme do fólie a uložíme na 30 minut do chladničky odležet.
Pak těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm a vykrojíme z něj kolo o průměru dortové formy (26 cm). Vyložíme jím dno formy.
Zbylé těsto rozválíme na pruh široký asi 3 cm a vyložíme jím okraj formy. Těsto lze do formy ale i vmačkat a okraje vytvořit dlaněmi.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který smícháme s tvarohem.(já vařím pudink v mikrovlnce, tam se mi nikdy nepřichytí a nepřipálí).
Ještě teplou náplň nalijeme na těsto.
Moučník vložíme do trouby a pečeme ho při 180°C asi 30 minut.
Koláč necháme ve formě úplně vychladnout a pak povrch poklademe plátky očištěných jahod.
Potřeme je dortovým želé, připraveným podle návodu na obalu. Koláč dáme do chladničky ztuhnout (nejméně na dvě hodiny, nejlépe do druhého dne).