Nadívaný vepřový bůček po staročesku
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1,50 kg vepřového bůčku
- 3 rohlíky
- sůl
- pepř
- kmín
- 1–2 vejce
- minimálně 250 g uzeného masa
- 1,5-2 dl uzeného vývaru
- asi 30 g másla
- velká hrst zelené jemně nasekané petrželky
Postup Nadívaný vepřový bůček po staročesku
Postup přípravy receptu
-
Bůček omyji, osuším a ostrým nožem do něj udělám kapsu.
Nádivka: do mísy dám na malé kostičky pokrájené rohlíky, přidám vařené uzené maso, sekanou petržel a promíchám. Do horkého uzeného vývaru dám rozpustit máslo, tím se vývar zchladí, pak přidám dva žloutky, je-li třeba, malinko přisolím a opepřím (každý podle chuti). Vývar se žloutky a máslem dobře prošlehám a naliji na housku, ale jen tolik tekutiny, aby místo nádivky nevznikla kaše (nebo přikrájím podle potřeby rohlík). Z bílků udělám tuhý sníh a jemně ho vmíchám do nádivky.
Nádivkou naplním maso a kapsu uzavřu jehlami, kdo nemá jehly, kapsu může i zašít. Naplněné maso ze všech stran osolím, opepřím a okmínuji, každý ochucení masa přizpůsobí svému zvyku a chuti. Dáme na pekáč s víkem (nebo použijeme alobal), podlijeme a vložíme do předehřáté trouby. Pokud zbyla nádivka, nandám ji do rohu pekáče – trochu ji tam přimáčknu (spíš upěchuji) a peču spolu s masem. Pečeme na 160º C, nejprve asi 1,5 hod a je-li maso měkké, pak poklici (alobal) odstraníme a dopékáme na barvu, teplotu zvýšíme na 200ºC, ale teď už často a pilně podléváme a poléváme vypečenou šťávou.
Podáváme nejlépe se špenátem a bramborovým knedlíkem, nebo s bramborovou kaší a okurkou a pod.