Pečený nadívaný bůček
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 800 - 1000 g vepřového bůčku bez kosti
- sůl
- celý kmín
- 1,5 ks bílého pečiva - rohlík nebo žemle
- 120 ml mléka - dle potřeby
- 1 vejce
- mletý pepř
- čerstvá majoránka
- 10 - 15 g hladké mouky
Postup Pečený nadívaný bůček
Postup přípravy receptu
-
Starší, ale vláčné bílé pečivo nakrajíme na kostky a navlhčíme ho mlékem s rozšlehaným žloutkem. Mléka použijeme dle potřeby, pečivo by nemělo být ani moc suché, ale ani moc rozmočené. Z bílku se špetkou soli ušleháme pevný sníh. Přidáme ho k navlhčenému pečivu, rovněž přidáme lístky čerstvé majoránky, čerstvě mletý pepř a vše opatrně promícháme. Osolíme dle potřeby.
V bůčku vytvoříme ostrým dlouhým nožem kapsu, naplníme ji a otvor sepneme několika kovovými jehlami. Naplněný bůček osolíme a posypeme celým kmínem, vložíme do pekáčku, přidáme trochu vody a upečeme. V průběhu pečení maso přeléváme šťávou a případně přidáme vodu.
Měkké maso vyjmeme, šťávu necháme vyrestovat do tuku, zaprášíme moukou, tu osmahneme a za stálého prošlehavání metličkou zalijeme trochou vody. Necháme zavařit a pak za občasného promíchání zvolna vaříme cca 15 - 20 minut. Množství mouky si dáme podle toho, kolik potřebujeme šťávy a vodu dáme dle potřeby, aby byla přiměřená hustota.
Maso nakrájíme na plátky a společně se šťávou podaváme s vhodnou přílohou, jak má kdo rád.