Řezy s ořechovou nádivkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra dle chuti
- půl balíčku prášku do pečiva
- 125 g změklého másla
- mléko, je-li třeba
- 100 g moučkového cukru
- Náplň:
- 120 ml mléka
- vanilkový cukr
- 180 g mletých vlašských ořechů
- cca 60 g cukru krupice, dle chuti
- skořice mletá nebo mletá káva, dle chuti
- 2 lžíce rumu
- cca 30 g mletých dětských piškotů, dle potřeby
- 2 vejce
- Dále:
- pikantní marmeláda dle chuti
- moučkový cukr (nemusí být)
Postup Řezy s ořechovou nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Mouku nasypeme do mísy s cukry, citronovou kůrou a práškem do pečiva. Promícháme, přidáme změklé máslo a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto, které nám půjde dobře válet. Je-li třeba, přidáme po lžičkách trošku mléka, to záleží na kvalitě mouky. Vejce není třeba, ale kdo chce, může dát jen žloutek.
Těsto necháme alespoň půl hodiny odležet a připravíme náplň. Mléko přivedeme k varu, přidáme cukry, mleté ořechy a buď dle chuti skořici (půl lžičky) nebo kávu (plnější lžička). Vše krátce na mírném ohni povaříme, poté odstavíme a necháme částečně zchladnout. Vmícháme rum a žloutky a zhruba hrstku piškotové drti. Směs by měla být krémové konzistence, do které nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
Dvě třetiny těsta rozválíme na pomoučněném stole nebo přímo na pečícím papíru do plátu, kterým vyložíme dno a částečně i boky dortové formy nebo malého pekáčku o průměru cca 22 cm.
Dno těsta potřeme pikantní zavařeninou dle chuti (rybízová, višňová...), já použil darovanou brusinkovou. Na zavařeninu nandáme ořechovou náplň, kterou zakryjeme plátem zbylého těsta.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 30 minut dorůžova. Krájíme po úplném zchladnutí, nejlépe druhý den po odležení. Před podáváním můžeme pocukrovat.