Řezy s ořechovou nádivkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
citronová kůra dle chuti
půl balíčku prášku do pečiva
125 g změklého másla
mléko, je-li třeba
100 g moučkového cukru
Náplň:
120 ml mléka
vanilkový cukr
180 g mletých vlašských ořechů
cca 60 g cukru krupice, dle chuti
skořice mletá nebo mletá káva, dle chuti
2 lžíce rumu
cca 30 g mletých dětských piškotů, dle potřeby
2 vejce
Dále:
pikantní marmeláda dle chuti
moučkový cukr (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Mouku nasypeme do mísy s cukry, citronovou kůrou a práškem do pečiva. Promícháme, přidáme změklé máslo a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto, které nám půjde dobře válet. Je-li třeba, přidáme po lžičkách trošku mléka, to záleží na kvalitě mouky. Vejce není třeba, ale kdo chce, může dát jen žloutek.

  2. Těsto necháme alespoň půl hodiny odležet a připravíme náplň. Mléko přivedeme k varu, přidáme cukry, mleté ořechy a buď dle chuti skořici (půl lžičky) nebo kávu (plnější lžička). Vše krátce na mírném ohni povaříme, poté odstavíme a necháme částečně zchladnout. Vmícháme rum a žloutky a zhruba hrstku piškotové drti. Směs by měla být krémové konzistence, do které nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.

  3. Dvě třetiny těsta rozválíme na pomoučněném stole nebo přímo na pečícím papíru do plátu, kterým vyložíme dno a částečně i boky dortové formy nebo malého pekáčku o průměru cca 22 cm.

  4. Dno těsta potřeme pikantní zavařeninou dle chuti (rybízová, višňová...), já použil darovanou brusinkovou. Na zavařeninu nandáme ořechovou náplň, kterou zakryjeme plátem zbylého těsta.

  5. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 30 minut dorůžova. Krájíme po úplném zchladnutí, nejlépe druhý den po odležení. Před podáváním můžeme pocukrovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!