Pohanka na různý způsob

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

500 g pohanky
1 lžíce sádla (olej)
sůl
Pohanka_houby:
250 g drobně nakrájených hub
50 g másla
1 stroužek česneku
sójová omáčka
Pohanka na slano:
1 menší cibule
1 polévková lžíce sádla
kousek uzeného bůčku
Pohanka na sladko s borůvkami:
máslo
cukr
sterilované borůvky ve vlastní šťávě

Postup přípravy receptu

  1. Pohanku přebereme, dáme na husté sítko a pod tekoucí vodou 2-3 x propláchneme. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, tak aby sahala si 1 cm nad pohanku. Mírně osolíme, přidáme sádlo a promícháme.

  2. Přikryjeme poklicí a dáme do předehřáté trouby na spodní mřížku a dusíme na 180°C doměkka. Během dušení promícháme.

  3. Pohanka s houbami: Houby podusíme na másle, ke konci dušení přidáme prolisovaný česnek, pár kapek sójové omáčky, mírně osolíme a ještě chvíli dusíme. Houbovou směs vmícháme do uvařené pohanky a na talíři posypeme strouhaným sýrem. Podáváme se zeleninovým salátem.

  4. Pohanka s brambory a houbami: Do směsi z brambor, pohanky, hub můžeme přidat špetku majoránky, dát do vymazaného pekáčku, posypat strouhaným sýrem a krátce zapéct v troubě. Podáváme se zeleninovým salátem.

  5. Pohanka na slano: Cibuli drobně nakrájíme a na sádle orestujeme dočervena. Na druhé pánvi osmažíme kousek domácího uzeného bůčku, nakrájeného na drobné kostičky. Uvařenou pohanku na talíři polijeme orestovanou cibulí a bůčkem. Podáváme s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.

  6. Pohanka na sladko s borůvkami: Uvařenou pohanku na talíři polijeme rozpuštěným máslem, pocukrujeme a nahoru dáme borůvky sterilované ve vlastní šťávě.

  7. Pohanka jako příloha: Uvařenou pohanku podáváme jako přílohu k různému dušenému masu s omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!