Snadný jahodový dort
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto (kulatá forma 20 cm):
- 1/2 hrnku cukru krystal (možno nahradit xylitolem)
- 1 velké vejce
- 1/2 hrnku mléka
- 1/4 hrnku oleje
- 1 hrnek hladké mouky (špaldová)
- 2 lžíce kakaa
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/2 vanilkového cukru
- tuk a hrubá mouka na vysypání formy
- Krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1/2 vaničky tvarohu (polotučný/tučný)
- cukr moučka dle chuti
- 1 balíček želatina prášková Dr. Oetker
- jahody
- K dokončení:
- jahody
- 1 čiré nebo červené želé v prášku Dr.Oetker
- 2-3 lžíce cukru (nebo xylitol)
- 250 ml vody
Postup Snadný jahodový dort
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřát na 180°C. Formu vymazat tukem, vysypat hrubou moukou. Vyšlehat oba cukry s vejcem do pěny. Přidat olej a šlehat. Smíchat všechny suché suroviny (mouka, kakao, prášek do pečiva). Postupně k vaječné směsi přidávat střídavě suchou směs a mléko. Hladkou směs vylít do formy a péct cca 20 minut (dle vlastních zkušeností s troubou), upečené těsto vyzkoušet špejlí. Korpus je také možné upéct v remosce (vyzkoušeno). Upečený korpus necháme asi 10 minut ve formě, poté vyklopíme na mřížku a necháme vystydnout. Zcela zchladlý prořízneme.
Očistímei jahody a nakrájíme na menší kousky. Do menšího rendlíku dáme 3 lžíce vody, přidáme želatinu, necháme nabobtnat (asi 10 min). Vyšleháme šlehačku a přidáme cukr dle chuti. Opatrně vmícháme tvaroh a nakrájené jahody. Želatinu zahřejeme do rozpuštění (nevaříme). Do želatiny přidáme 2 lžíce krému a promícháme. Okamžitě vmícháme do zbytku krému. Krém naneseme na spodní část korpusu (ten dáme do dortové formy) a přiklopíme druhou částí korpusu.
Nakrájíme jahody. Poklademe na dort. V rendlíku smícháme želé se 2-3 lžícemi cukru. Přidáme 250 ml vody a přivedeme k varu. Vaříme 1 minutu. Poté odstavíme a občas promícháme. Lehce ochladlé nalijeme na jahody. Dort dáme vychladit do ledničky. Teprve po ztuhnutí odstraníme formu.