Hráškovo-bramborové pyré s domácím uzeným
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 400 g domácí uzené krkovice
- 300 g mraženého hrášku
- 3 brambory
- 300 ml zeleninového vývaru (nebo vody a 1/2 gelového zeleninového bujónu)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- olej
- sůl
- bílý pepř
Postup Hráškovo-bramborové pyré s domácím uzeným
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a pokrájíme na kostky, česnek prolisujeme, jednu cibuli nakrájíme na drobno a druhou na kolečka.
Do pekáčku s kapkou oleje dáme uzenou krkovici, podlijeme 3 lžícemi vody a přikryté pečeme cca 40 minut na 160 °C. Hotové pokrájíme na plátky a uchováme v teple.
Cibuli nakrájenou na kolečka rozebereme na kroužky, osolíme a osmažíme na oleji do zlatava.
V kastrolku na oleji cibulku pokrájenou na drobno osmažíme do zlatava, přidáme vývar, brambory, osolíme, opepříme a vaříme, až jsou brambory téměř měkké. Potom přidáme česnek, hrášek a vaříme do úplného změknutí.
Necháme částečně vychladnout a ponorným mixérem vše řádně rozmixujeme. Ochutnáme a je-li potřeba, ještě opepříme a osolíme.
Hotové pyré servírujeme s osmaženou cibulkou, uzeným a jako příloha může být chléb nebo třeba i osmažené bramborové šišky.