Husa pomalu pečená, předem naložená v rozmarýnovo-solném láku
Recepty, Drůbeží masoPostup Husa pomalu pečená, předem naložená v rozmarýnovo-solném láku
Postup přípravy receptu
-
Husu očistíme, odřízneme přebytečný tuk, kůži z krku a také odřízneme krajní části křídel (od špičky po první kloub). Drůbky, kůži z krku a špičky křídel použijeme na polévku, tuk upotřebíme při pečení husy.
Před naložením husy do láku nejdříve najdeme vhodný, nejlépe nerezový hrnec, do kterého zkusíme požit husu tak, aby nad ní bylo ještě kousek volného místa. Poté husu odložíme do lednice a do hrnce dáme vodu. Uvedeme k varu, přidáme rozmarýn a sůl, necháme 3 minuty vařit, promícháme a dáme vychladit. Do vychladlého láku naložíme husu a necháme v chladnu 12-24 hodin. Poté husu z láku vytáhneme a důkladně ji pod studenou tekoucí vodou opláchneme. Lák vylijeme.
Tuk z husy nakrájíme na drobné kousky a dáme je na dno pekáče. Husu osolíme a okmínujeme uvnitř i na povrchu. Položíme ji do připraveného pekáče prsy dolů, přiklopíme druhou částí pekáče a dáme do trouby rozehřáté na 130°C. Pečeme pozvolna 5 hodin. Půl hodiny před dokončením odstraníme horní část pekáče, výkon trouby zvýšíme na 190°C a 15 minut pečeme na křupavou kůrčičku, poté husu opatrně otočíme a dopečeme dozlatova. Během dopékání přeléváme výpekem.
Než začneme husu dopékat na barvičku a křupavost kůže, slijeme část vypečeného tuku z pekáče do kastrůlku a odložíme stranou na jiné využití. Husu naporcujeme a podáváme se zelím a knedlíkem, obě přílohy podle chuti a zvyku.