Husa černá
Recepty, Drůbeží masoPostup Husa černá
Postup přípravy receptu
-
V železném pekáči, nejlépe litinovém, spálím seno. Mám zásobu z léta, kdy na chatě neblbnu, co druhý den se sekačkou, ale nechám kvítka vyrůst, vykvést a pak je hezky vezmu kosou. Pak vnoučci dostanou hrábě a sušíme seno na zimu do krmelce. Husu po očištění podělím na čtvrtky. Smíchám popel s medem, octem a kořením. Důkladně tím maso propajcuju. Nechám půl hodiny až hodinu odležet. Troubu rozehřeji na max., vložím tam pekáč s černou husou, podlitou trochou vody a zakryté poklicí dusím při 180 stupních zhruba tři čtvrtě hodiny. Přílohu volím postaru – kroupy. Kdo je senaprost, může vzít 4 tablety živočišného uhlí a v hmoždíři utlouct s bylinkami. Mateřídouška, tymiánek, nic silného, zavřu oči a představím si tu kvetoucí louku a podle toho dám bylinek. Pominu bolehlav, náprstník a vraní oko.