Tvarohová fajnovka

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
2 vejce
100 g krupicového cukru
pár kapek mandlové esence
250 g tmavé čokolády
60 g másla
150 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
Na náplň:
500 g tučného tvarohu
250 g kondenzovaného slazeného mléka
60 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
dřeň z 1 vanilkového lusku
4 plátky želatiny
Čokoládovou polevu dle svých zvyklostí

Postup přípravy receptu

  1. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme mandlovou esenci a opět šleháme do husté, bílé pěny. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme máslo a ušleháme do hladké konzistence. Do misky prosejeme mouku, přidáme sůl, prášek do pečiva a pečlivě zamícháme.

  2. Připravíme si menší pekáček 20 x 25 cm (já měla o něco větší, proto mám těsto nižší) a vysteleme ho papírem na pečení. Troubu předehřejeme na 170°C (horkovzduch).

  3. A teď musíme pracovat hbitě, neb těsto velice rychle tuhne! Do ušlehané vaječné pěny přidáme vlahou čokoládu, rychle promícháme a nakonec po částech přidáme sypké přísady (mouku..). Tuhé těsto pomocí stěrky rozetřeme po papíře a pekáček vložíme do trouby. Pečeme cca 15 minut. Pro jistotu uděláme špejlový test.

  4. A jdeme na náplň: Tvaroh smícháme se Salkem a opravdu si ho odvážíme, nedávejte celou plechovku, bylo by to příliš sladké. Přidáme kysanou smetanu (jogurt) a dřeň z vanilkového lusku, nemáme-li, přidáme pár kapek vanilkové esence.

  5. Želatinu si připravíme dle návodu. Všechno potom smícháme do hustého, hladkého krému. Náplň rozetřeme na vychladlé, upečené těsto, zarovnáme a dáme do lednice.

  6. Připravíme si čokoládovou polevu hustou, hebkou od srettky, nebo jinou, svoji oblíbenou. Polevou polijeme tvaroh a uhladíme nebo naopak navlníme (záleží na vkusu toho, kdo bude dělat).

  7. Zdobíme dle možností, fantazie, zásob a tak, jak sami umíme a chceme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!