Tvarohová fajnovka
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 2 vejce
- 100 g krupicového cukru
- pár kapek mandlové esence
- 250 g tmavé čokolády
- 60 g másla
- 150 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- Na náplň:
- 500 g tučného tvarohu
- 250 g kondenzovaného slazeného mléka
- 60 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
- dřeň z 1 vanilkového lusku
- 4 plátky želatiny
- Čokoládovou polevu dle svých zvyklostí
Postup Tvarohová fajnovka
Postup přípravy receptu
-
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme mandlovou esenci a opět šleháme do husté, bílé pěny. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme máslo a ušleháme do hladké konzistence. Do misky prosejeme mouku, přidáme sůl, prášek do pečiva a pečlivě zamícháme.
Připravíme si menší pekáček 20 x 25 cm (já měla o něco větší, proto mám těsto nižší) a vysteleme ho papírem na pečení. Troubu předehřejeme na 170°C (horkovzduch).
A teď musíme pracovat hbitě, neb těsto velice rychle tuhne! Do ušlehané vaječné pěny přidáme vlahou čokoládu, rychle promícháme a nakonec po částech přidáme sypké přísady (mouku..). Tuhé těsto pomocí stěrky rozetřeme po papíře a pekáček vložíme do trouby. Pečeme cca 15 minut. Pro jistotu uděláme špejlový test.
A jdeme na náplň: Tvaroh smícháme se Salkem a opravdu si ho odvážíme, nedávejte celou plechovku, bylo by to příliš sladké. Přidáme kysanou smetanu (jogurt) a dřeň z vanilkového lusku, nemáme-li, přidáme pár kapek vanilkové esence.
Želatinu si připravíme dle návodu. Všechno potom smícháme do hustého, hladkého krému. Náplň rozetřeme na vychladlé, upečené těsto, zarovnáme a dáme do lednice.
Připravíme si čokoládovou polevu hustou, hebkou od srettky, nebo jinou, svoji oblíbenou. Polevou polijeme tvaroh a uhladíme nebo naopak navlníme (záleží na vkusu toho, kdo bude dělat).
Zdobíme dle možností, fantazie, zásob a tak, jak sami umíme a chceme.