Klasické české slíváky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky
- 1 kostka droždí
- 60 g cukru krupice
- 300 ml mléka
- 1 vejce
- 100 g másla nebo Hery
- 1 vanilkový cukr
- trochu soli
- 500 g švestek
Postup Klasické české slíváky
Postup přípravy receptu
-
Do mouky uděláme důlek, rozdrobíme droždí, posypeme trochou cukru a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek.
Potom přidáme zbylý cukr, vejce rozšlehané v mléce, špetku soli, rozehřáté máslo a vanilkový cukr. Vypracujeme těsto, které posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
Po vykynutí z těsta odkrojujeme lžící kousky, ze kterých uděláme bochánky. Bochánky potom zplácneme, naplníme švestkou (já dávala 2 půlky) a uděláme balíček. Balíček namočíme do misky s olejem a klademe na pekáč.
Buchty pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C dočervena. Upečené buchty ještě potřeme slabě olejem, aby nebyly suché.