Noky po římsku s omáčkou z rajčat (Gnocchi alla romana di polenta)
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Omáčka:
- 500 g zralých rajčat
- 80 g cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 menší červená paprika
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžíce nasekané čerstvé petržele
- 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (oregáno, šalvěj, rozmarýn)
- 100 ml masového vývaru
- 30 g slané ricotty
- sůl
- Noky:
- 150 g polenty
- 1 lžička soli
- 500 ml vody
- Bylinkové máslo:
- 100 g másla
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (petržel, oregáno, rozmarýn)
- Ještě:
- máslo na vymazání zapékací mísy
- 40 g parmazánu
Postup Noky po římsku s omáčkou z rajčat (Gnocchi alla romana di polenta)
Postup přípravy receptu
-
Omáčka: Na spodní straně rajčat si nožem uděláme kříž a ponoříme je na několik vteřin do vařící vody. Rajčata si oloupeme, rozřízneme na půl, vyřízneme stopku a vydlabeme semínka. Dužinu si nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na drobno, česnek na plátky, papriku na kostičky. Na oleji si společně s česnekem zesklovatíme cibuli. Přidáme nasekanou petržel, bylinky, papriku a rajčata. Zalijeme vývarem, přikryjeme pokličkou a necháme provařit 20 minut na mírném ohni. Těsně před podáváním přimícháme ricotu a přisolíme, je- li to nutné. Omáčku a noky podáváme zvlášť.
Noky: Polentu si připravíme podle návodu na obalu s množstvím polenty a vody uvedeným v surovinách. Uvařenou polentu vyklopíme na pečící papír, druhým přiklopíme a válečkem vyválíme na placku o tloušťce cca 1 cm. Vykrájíme placičky, které naskládáme do zapékací mísy nebo menšího pekáčku vymazané máslem. Posypeme parmazánem, polijeme bylinkovým máslem a dáme do vyhřáté trouby na 220°C na funkci grill po dobu 12 minut.
Bylinkové máslo: V kastrůlku si rozpustíme máslo, česnek si propasírujeme lisem na česnek a lehce orestujeme. Přidáme nasekané bylinky, promícháme a stáhneme z ohně. Máslem rovnoměrně polijeme polentu