Noky po římsku s omáčkou z rajčat (Gnocchi alla romana di polenta)

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Omáčka:
500 g zralých rajčat
80 g cibule
1 stroužek česneku
1 menší červená paprika
5 lžic olivového oleje
2 lžíce nasekané čerstvé petržele
1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (oregáno, šalvěj, rozmarýn)
100 ml masového vývaru
30 g slané ricotty
sůl
Noky:
150 g polenty
1 lžička soli
500 ml vody
Bylinkové máslo:
100 g másla
1 stroužek česneku
2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (petržel, oregáno, rozmarýn)
Ještě:
máslo na vymazání zapékací mísy
40 g parmazánu

Postup přípravy receptu

  1. Omáčka: Na spodní straně rajčat si nožem uděláme kříž a ponoříme je na několik vteřin do vařící vody. Rajčata si oloupeme, rozřízneme na půl, vyřízneme stopku a vydlabeme semínka. Dužinu si nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na drobno, česnek na plátky, papriku na kostičky. Na oleji si společně s česnekem zesklovatíme cibuli. Přidáme nasekanou petržel, bylinky, papriku a rajčata. Zalijeme vývarem, přikryjeme pokličkou a necháme provařit 20 minut na mírném ohni. Těsně před podáváním přimícháme ricotu a přisolíme, je- li to nutné. Omáčku a noky podáváme zvlášť.

  2. Noky: Polentu si připravíme podle návodu na obalu s množstvím polenty a vody uvedeným v surovinách. Uvařenou polentu vyklopíme na pečící papír, druhým přiklopíme a válečkem vyválíme na placku o tloušťce cca 1 cm. Vykrájíme placičky, které naskládáme do zapékací mísy nebo menšího pekáčku vymazané máslem. Posypeme parmazánem, polijeme bylinkovým máslem a dáme do vyhřáté trouby na 220°C na funkci grill po dobu 12 minut.

  3. Bylinkové máslo: V kastrůlku si rozpustíme máslo, česnek si propasírujeme lisem na česnek a lehce orestujeme. Přidáme nasekané bylinky, promícháme a stáhneme z ohně. Máslem rovnoměrně polijeme polentu


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!