Bramborové noky s listovým celerem

Recepty, Přílohy

Suroviny

800 g oloupaných, ve slupce vařených brambor - ne nové, raději moučnatější
1 vejce
hrst listového celeru, jemně pokrájeného
lžička soli
cca 160 g hrubé mouky, dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory, uvařené ve slupce, nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme hrst jemně nasekaného listového celeru, vejce a sůl. Vše dobře promícháme, přisypeme hrubou mouku (množství dle moučnatosti brambor) a vytvoříme vláčné tvárné těsto.

  2. Těsto rozdělíme na 3 - 4 díly, ze kterých na pomoučněném stole vyválíme válečky (viz.obrázek), které následně pokrájíme na noky, špalíky nebo šišky, které naházíme do mírně osolené vroucí vody.

  3. Po opatrném podebrání ode dna a promíchání je přivedeme k varu. Po vyplavání na hladinu, je stačí nechat cca minutu (dle velikosti noků) povařit. Poté scedíme a můžeme podávat. Nejlepší je, první nok udělat samostatně na zkoušku a pokud jsme spokojeni, nok se nerozvařil a je vláčný, pokračujeme s dalšími.

  4. Podáváme k pečenému nebo dušenému masu, jako přílohu s dušeným zelím, řepou, dýní...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!