Zelné bramborové vošouchy (bramboráčky, cmunda)
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 4 celozrnné bagety (Lidl)
- 3/4 plechovky kysaného zelí (Lidl)
- 3 brambory o něco větší, než střední (nastrouhat na malých slzách)
- cca přes půl litru mléka + přidat podle potřeby
- 2 vejce
- 10-15 dkg Oravské či anglické slaniny (na kostičky)
- 5 dkg špeku (na menší kostičky)
- 1 cibule nadrobno
- 3 stroužky česneku (lis nebo struhadlo)
- hrst majoránky rozemnout
- pepř podle chuti (dávám na toto množství 1.5 lžičky)
- sůl podle potřeby (raději nedosolit než přesolit, dosolit se může vždycky)
- olej (pod cibulku a na smažení, na vymazání plechu)
- máslo (pod cibulku a pro natření pečených placiček)
Postup Zelné bramborové vošouchy (bramboráčky, cmunda)
Postup přípravy receptu
-
Starší oschlé bagety nakrájíme na plátky, vložíme do mísy a zalijeme mlékem. Snažíme se namačkat je do mléka, pokud chybí, trochu dolijeme. Na pánev dáme špek, až se rozpustí, přidáme trochu oleje a plátek másla, cibuli a nakrájenou slaninu. Mícháme asi 5 minut. Pak přidáme lehce vyždímané zelí a společně restujeme. po 10 minutách přikápneme občas trošku vody a ještě chvíli dusíme, než se voda odpaří. Ještě jednou totéž.
Pečivo v míse pořádně rozmačkáme s mlékem na kaši. Přidáme nastrouhané brambory, koření, vejce a další ingredience, promícháme. Přisypeme zchladlou směs z pánve a rozmícháme.
Plech vymažeme, lžící dáváme malé hromádky a utvoříme placičky. Do vyhřáté trouby na 200°C vložíme plech na 20-25 minut. Další část smažíme na nepřilnavé pánvi pěkně do křupava na lžíci oleje a kousku másla. Upečené placičky ještě na plechu lehce potřeme tuhým máslem.