Mazanec nejen na Velikonoce
Recepty, MoučníkySuroviny
- Potřebujeme:
- 20 g droždí
- 230 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 70 g másla
- 120 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 60 g cukru krupice
- 4 g soli
- kůra z 1 citronu
- dvě hrsti rozinek
- dvě hrsti plátků mandlí
- vejce na potření
Postup Mazanec nejen na Velikonoce
Postup přípravy receptu
-
Hladkou a polohrubou mouku promícháme v míse robotu, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a nalijeme dvě třetiny mléka.
Po trošce ze stran pomalu přimícháváme mouku do důlku až uprostřed vznikne těstíčko. To zaprášíme moukou, misku zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut zrát.
Poté do mísy dáme zbytek mléka, cukr krupici i vanilkový cukr, kůru z citrónu, roztopené máslo, rozšlehané vajíčko, sůl a v robotu vypracujeme hladké nelepivé těsto. Vmícháme rozinky a hrst mandlí. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme opět 30 minut kynout.
Vytvarujeme bochánek, přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a ještě hodinu necháme kynout.
Poté potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme plátky mandlí a na horní straně nakrojíme do kříže.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů 40 minut.