Mazanec nejen na Velikonoce

Recepty, Moučníky

Suroviny

Potřebujeme:
20 g droždí
230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
70 g másla
120 ml vlažného mléka
1 vejce
1 vanilkový cukr
60 g cukru krupice
4 g soli
kůra z 1 citronu
dvě hrsti rozinek
dvě hrsti plátků mandlí
vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Hladkou a polohrubou mouku promícháme v míse robotu, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a nalijeme dvě třetiny mléka.

  2. Po trošce ze stran pomalu přimícháváme mouku do důlku až uprostřed vznikne těstíčko. To zaprášíme moukou, misku zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut zrát.

  3. Poté do mísy dáme zbytek mléka, cukr krupici i vanilkový cukr, kůru z citrónu, roztopené máslo, rozšlehané vajíčko, sůl a v robotu vypracujeme hladké nelepivé těsto. Vmícháme rozinky a hrst mandlí. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme opět 30 minut kynout.

  4. Vytvarujeme bochánek, přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a ještě hodinu necháme kynout.

  5. Poté potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme plátky mandlí a na horní straně nakrojíme do kříže.

  6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů 40 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!