Mazanec podle maminky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 120 g cukru moučky
- 120 g Hery
- 2 žloutky + 1 na potření
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 kostka droždí
- 200 ml vlažného mléka
- rozinky
- mandle
- kůra z jednoho citronu
- hladká mouka
Postup Mazanec podle maminky
Postup přípravy receptu
-
Vejce, citron a Heru připravíme den předem, aby získali pokojovou teplotu. Z droždí, špetky soli, lžičky cukru a trochu mléka uděláme kvásek. Žloutky oddělíme od bílků a přidáme k nim změklé máslo, kůru z citronu, vanilkový a moučkový cukr. Vyšleháme spolu do pěny.
Přilijeme kvásek a postupně po lžících přidáváme mouku a mléko, aby se nám neudělaly hrudky a těsto se nesrazilo. Až bude těsto hezky lepivé, přidáme rozinky a zapracujeme je do těsta. Těsto poprášíme hladkou moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout cca 2 hodiny.
Z vykynutého těsta uděláme mazanec, přendáme ho na plech a necháme ho ještě cca 30 minut vykynout. Pak mazanec potřeme žloutkem, nastřihneme na povrchu do kříže a posypeme ořechy. Pečeme nejdříve 5 minut na 190°C a pak snížíme na 110°C. Pečeme cca 1 hodinu, záleží na troubě, zkusíme špejlí. Povrch by měl být zlatavý.