Hráškový krém s chřestem a pošírovaným vejcem

Recepty, Polévky

Suroviny

300 g čerstvého nebo zmrazeného hrášku
250 g zeleného chřestu
zeleninový vývar
100 ml smetany ke šlehání
vejce podle počtu porcí
sůl
čerstvě mletý bílý pepř
pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Z chřestu odlomíme dřevnaté části a nakrájíme ho na menší kousky - několik hlaviček si necháme na ozdobu.

  2. V hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar, nasypeme do něho hrášek a připravený chřest. Vaříme doměkka. Dvě minuty před koncem vložíme a necháme přejít varem chřestové hlavičky, které jsme si dali stranou. Vyjmeme je a udržujeme v teple. Do polévky přidáme smetanu a rozmixujeme na jemný krém. Můžeme ještě přecedit přes síto. Dochutíme solí a pepřem.

  3. Vejce vyklepneme do misky. Do vyššího hrnce dáme vařit vodu. V momentě, kdy se teprve začíná vařit, uděláme uprostřed vařečkou vír a opatrně do něho vlijeme vejce. Vaříme cca 3 minuty. Bílek má být ztuhlý, ale žloutek ještě tekutý. Tímto způsobem připravíme další vejce, vždy po jednom.

  4. Do talířů rozdělíme vejce, nalijeme polévku, doplníme hlavičkami chřestu a pažitkou. Vejce nařízneme, aby žloutek mírně vytekl.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!