Hovězí s pažitkovou omáčkou

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1600 g zadního hovězího masa
1 mrkev
2 lžíce oleje
sůl
50 g másla
40 g hladké mouky
150 ml zakysané smetany
mletý pepř
1 svazek pažitky

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso omyjte a osušte.

  2. Oloupanou mrkev nakrájejte na dlouhé špalíčky a maso jimi prošpikujte. Ovažte ho provázkem, aby uchovalo tvar.

  3. V hrnci rozehřejte olej a maso na něm ze všech stran opečte. Zalijte je vodou, osolte a zvolna uvařte doměkka. Měkké maso vyjměte a udržujte v teple. Vývar přeceďte a nechte mírně zchladnout.

  4. V menším hrnci rozehřejte máslo, zaprašte je hladkou moukou a krátce ji orestujte. Přilijte asi 500 ml vývaru z masa a jíšku v něm dobře rozmíchejte. Nechte asi 15 minut provařit. Potom vmíchejte zakysanou smetanu, dochuťte solí i pepřem a ještě povařte.

  5. Pažitku opláchněte pod tekoucí vodou a osušte. Nasekejte ji nadrobno a vmíchejte do hotové omáčky. Měkké hovězí nakrájejte na tenké plátky, rozdělte na talíře a přelijte pažitkovou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!