Hovězí s pažitkovou omáčkou
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1600 g zadního hovězího masa
- 1 mrkev
- 2 lžíce oleje
- sůl
- 50 g másla
- 40 g hladké mouky
- 150 ml zakysané smetany
- mletý pepř
- 1 svazek pažitky
Postup Hovězí s pažitkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Hovězí maso omyjte a osušte.
Oloupanou mrkev nakrájejte na dlouhé špalíčky a maso jimi prošpikujte. Ovažte ho provázkem, aby uchovalo tvar.
V hrnci rozehřejte olej a maso na něm ze všech stran opečte. Zalijte je vodou, osolte a zvolna uvařte doměkka. Měkké maso vyjměte a udržujte v teple. Vývar přeceďte a nechte mírně zchladnout.
V menším hrnci rozehřejte máslo, zaprašte je hladkou moukou a krátce ji orestujte. Přilijte asi 500 ml vývaru z masa a jíšku v něm dobře rozmíchejte. Nechte asi 15 minut provařit. Potom vmíchejte zakysanou smetanu, dochuťte solí i pepřem a ještě povařte.
Pažitku opláchněte pod tekoucí vodou a osušte. Nasekejte ji nadrobno a vmíchejte do hotové omáčky. Měkké hovězí nakrájejte na tenké plátky, rozdělte na talíře a přelijte pažitkovou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.