Hovězí plec na černém pivu, dušená v papiňáku

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

800 g hovězí plece vcelku
300 ml černého piva
150 ml hovězího vývaru nebo vody
3 lžíce granulovaného česneku nebo 8 stroužků čerstvého
6 lžic hladké mouky
2 lžíce sádla
3 cibule
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Maso ponecháme vcelku, opláchneme, osušíme a vetřeme do něj sůl a česnek a obalíme v hladké mouce.

  2. Do papiňáku, na lžíci rozehřátého sádla, dáme maso prudce ze všech stran opéct. Maso z hrnce vytáhneme, do výpeku přidáme zbývající dvě lžíce sádla, přidáme drobně nakrájenou cibuli a smažíme do zlatavé barvy. Neustále mícháme a dáváme pozor, aby se cibule nepřipálila.

  3. Poté maso vložíme nazpět, zalijeme pivem a vývarem a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu vaříme pod tlakem na slabém plameni 50 minut.

  4. Pokud budeme maso dusit v obyčejném hrnci, podlijeme pivem a vývaru přidáme tolik, aby bylo maso z poloviny ponořené. Za občasného podlití vývarem dusíme doměkka cca 160 minut. Záleží na kvalitě masa.

  5. Měkké maso z hrnce vytáhneme a uchováme v teple. Šťávu v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem a podle potřeby dochutíme. Je-li na náš vkus příliš řídká, můžeme ji silným varem zredukovat na hustší konzistenci.

  6. Maso naporcujeme a podáváme s bramborovou kaší, přelité šťávou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!