Hovězí plec na černém pivu, dušená v papiňáku
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 800 g hovězí plece vcelku
- 300 ml černého piva
- 150 ml hovězího vývaru nebo vody
- 3 lžíce granulovaného česneku nebo 8 stroužků čerstvého
- 6 lžic hladké mouky
- 2 lžíce sádla
- 3 cibule
- sůl
- mletý pepř
Postup Hovězí plec na černém pivu, dušená v papiňáku
Postup přípravy receptu
-
Maso ponecháme vcelku, opláchneme, osušíme a vetřeme do něj sůl a česnek a obalíme v hladké mouce.
Do papiňáku, na lžíci rozehřátého sádla, dáme maso prudce ze všech stran opéct. Maso z hrnce vytáhneme, do výpeku přidáme zbývající dvě lžíce sádla, přidáme drobně nakrájenou cibuli a smažíme do zlatavé barvy. Neustále mícháme a dáváme pozor, aby se cibule nepřipálila.
Poté maso vložíme nazpět, zalijeme pivem a vývarem a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu vaříme pod tlakem na slabém plameni 50 minut.
Pokud budeme maso dusit v obyčejném hrnci, podlijeme pivem a vývaru přidáme tolik, aby bylo maso z poloviny ponořené. Za občasného podlití vývarem dusíme doměkka cca 160 minut. Záleží na kvalitě masa.
Měkké maso z hrnce vytáhneme a uchováme v teple. Šťávu v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem a podle potřeby dochutíme. Je-li na náš vkus příliš řídká, můžeme ji silným varem zredukovat na hustší konzistenci.
Maso naporcujeme a podáváme s bramborovou kaší, přelité šťávou.