Hovězí na smetaně dle starých hanáckých receptů

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

75 dkg hovězí kýta
10 dkg špeku
1/4 máslo
1,25 dcl smetany
1 PL kysané smetany
Marináda:
6 dcl převařené vody
2 PL octa
2 stroužky česneku
1 střední cibule
tymián
bobkový list
mletý pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve marinujeme maso, zbavené šlach, loje a rozkrájíme na kostky (já marinoval v celku, na kousky nakrájel až po marinování) v směsi z převařené vody, octa, česneku, na kolečka nakrájené cibule, tymiánu, bobkového listu, mletého pepře a soli. Maso v ní necháme 48 hodin.

  2. V litinovém kastrolu rozpustíme nadrobno nakrájenou slaninu a dokud je horká, dáme k ní rozpustit hrudku másla. Pak vyjmeme maso z marinády, otřeme je ubrouskem, a dáme do kastrolu. Když je maso opečené ze všech stran, přidáme z marinády předem okapanou cibuli, která se barví jen pomalu, protože je vlhká.

  3. Mezitím dáme vařit marinádu s česnekem a ostatním kořením tak dlouho, až se jí polovina vyvaří. Touto vřelou tekutinou maso v kastrolu zalijeme. Zakrytý kastrol necháme vařit dle druhu masa asi 3 hodiny.

  4. V míse pak promícháme smetanu s kysanou smetanou a nalijeme do kastrolu. Po 10 minutách varu okusíme, popřípadě dochutíme pepřem a solí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!