Hovězí na smetaně dle starých hanáckých receptů
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 75 dkg hovězí kýta
- 10 dkg špeku
- 1/4 máslo
- 1,25 dcl smetany
- 1 PL kysané smetany
- Marináda:
- 6 dcl převařené vody
- 2 PL octa
- 2 stroužky česneku
- 1 střední cibule
- tymián
- bobkový list
- mletý pepř
- sůl
Postup Hovězí na smetaně dle starých hanáckých receptů
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve marinujeme maso, zbavené šlach, loje a rozkrájíme na kostky (já marinoval v celku, na kousky nakrájel až po marinování) v směsi z převařené vody, octa, česneku, na kolečka nakrájené cibule, tymiánu, bobkového listu, mletého pepře a soli. Maso v ní necháme 48 hodin.
V litinovém kastrolu rozpustíme nadrobno nakrájenou slaninu a dokud je horká, dáme k ní rozpustit hrudku másla. Pak vyjmeme maso z marinády, otřeme je ubrouskem, a dáme do kastrolu. Když je maso opečené ze všech stran, přidáme z marinády předem okapanou cibuli, která se barví jen pomalu, protože je vlhká.
Mezitím dáme vařit marinádu s česnekem a ostatním kořením tak dlouho, až se jí polovina vyvaří. Touto vřelou tekutinou maso v kastrolu zalijeme. Zakrytý kastrol necháme vařit dle druhu masa asi 3 hodiny.
V míse pak promícháme smetanu s kysanou smetanou a nalijeme do kastrolu. Po 10 minutách varu okusíme, popřípadě dochutíme pepřem a solí.