Řepný sirup - Syrop z buraka cukrowego
Recepty, ZavařeninyPostup Řepný sirup - Syrop z buraka cukrowego
Postup přípravy receptu
-
Maminka mi říkávala, když jsem byla malá, že takovýto sirup dělávala moje babička, protože byla bída a na cukr nebylo.Pro zajímavost a ze zvědavosti jsem se rozhodla si ho vyrobit. Od přítelkyně jsem dostala bulvu cukrovky. Cukrovku jsem dobře omyla, oloupala, nakrájela na plátky a potom ještě na drobnější kousky. Není to nic jednoduchého, řepa je dost tvrdá.
Nakrájené kousky jsem vložila do papiňáku, zalila vodou a vařila do změknutí. Řepa po uvaření lehce zežloutla.
Nechala jsem to celé vychladnout a pak vyndala z vody a umixovala v mixeru.
Do hrnce se širokým dnem vylila vodu z vaření a umixovanou masu jsem přes plínku přepasírovala do toho hrnce.
Pak jsem to na pomalém ohni redukovala až do momentu, kdy to nabralo zlatistý nádech a začala se tvořit pěna.
Příště si dám pozor a redukci ukončím o něco dříve. Mám raději sirup více tekutý.
Po vychladnutí se ukázala zlatobronzová masa, podobná lesnímu medu. Bouhužel z jedné bulvy vyšla jen malá sklenka. Ještě dobře, že mám ve sklepě dvě řípy, určitě ještě jednou udělám takovou pochoutku, to si nenechám ujít.Řeknu ale upřímně, že až dokonce jsem nebyla příliš přesvědčena o úspěchu, ale překonalo to všechna moje očekávání. Navíc je to zdravé, obsahuje spoustu kyseliny listové a vůbec.