Hovězí kližka á la Krkovička s kedlubnovým zelím
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 2 pláty kližky
- morkovou kost (dohromady cca 800 g)
- 3 PL sádla
- 3 střední cibule
- 2 slovenské papriky
- 7 malých žampiónů
- 10 cherry rajčátek
- 1 PL sladké papriky
- sůl
- pepř
- kmín
- koření na steaky (míchám si své)
- 1 dcl červené víno
- hovězí vývar
- Zelí:
- 1 velký kedluben i s listím (ne gigant)
- 5 dkg uzeného bůčku
- 1 PL oleje
- 1 PL vinného octa
- 1 stroužek česneku
- 1 feferonka
- kousek másla
- sůl
- pepř
Postup Hovězí kližka á la Krkovička s kedlubnovým zelím
Postup přípravy receptu
-
Hovězí kližku tak jak je okořeníme a zaprášíme moukou. Na rozpáleném sádle orestujeme z obou stran maso a dáme bokem. Do výpeku přidáme na kolečka a na čtvrtky nakrájenou cibuli a papriku, restujeme do tmava, zaprášíme sladkou paprikou, přidáme na čtvrtky nakrájená rajčátka, podlijeme vínem a mírně vývarem a dáme žampiony.
Dusíme v troubě cca 40-50 minut, dalších cca 20-30 minut na 220°C odkryté do měkka. Pokud je potřeba mírně podlijeme a dochutíme pepřem a solí.
Zelí: Na oleji mírně orestujeme na malé kostičky nakrájený uzený bůček, přidáme nakrájený kedluben i s listím na tenké proužky a chvíli restujeme, osolíme, opepříme, přidáme vinný ocet, trochu vody a 10-20 minut podusíme. Na konec necháme odpařit trochu tekutinu, přidáme máslo a našprtaný česnek. Vše promíchat a nechat pod pokličkou.