Letní závitky s tempehem, cizrnou a quinoou
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 15 velkých salátových listů římský salát (pokud jste vznětlivější a nejste příliš manuálně zruční, můžete použít klasické tortilly)
- 200 - 250 g tempeh natural či smaženého/uzeného/marinovaného tempehu
- listy čerstvé bazalky (můžete doplnit thajskou fialovou bazalkou)
- 1 malá šalotka nebo jarní cibulka
- 1/2 hrnku quinoy
- 2 hrnky vařené cizrny (můžete použít i cizrnu z konzervy)
- 2 lžíce sojanézy (domácí či kupované)
- lžička hořčice
- 3 zralá rajčata
- černá sůl (kala namak)
- pepř
- olivový olej
- kvalitní sójová omáčka
- balzamikový ocet
Postup Letní závitky s tempehem, cizrnou a quinoou
Postup přípravy receptu
-
Quinou dejte do hrnce s 1 hrnkem vody, osolte, přiveďte k varu a nechte asi 15 minut na velmi mírném plameni vařit, dokud se voda nevyvaří a quinoa není hotová.
Poté ji přendejte do misky a nechte trochu vychladnout.
přidejte trochu olivového oleje, pepře, dle chuti nasekané čerstvé bazalky a cca 1 nadrobno nakrájené rajče.
Zamíchejte, ochutnejte, dochuťte a dejte stranou.
Cizrnu vidličkou rozmačkejte v misce (ne na kaši, větší kousky můžou zůstat v celku), přidejte sojanézu a hořčici, černou sůl, pepř a najemno nasekanou jarní cibulku či šalotku.
Tempeh nakrájejte na tenké plátky a osmažte z obou stran na trošce oleje na pánvi do křupava. Pokud používáte tempeh natural, nechte ho nejprve z obou stran dobře opéct a poté každý plátek zakápněte sójovou omáčkou. Pokud používáte jiný tempeh než natural, není již nutné ho po opečení dále ochucovat.
Listy salátu dobře omyjte a osušte, poté podél plochy seřízněte jejich vystouplé tužší stonky.
Zbylá rajčata nakrájejte na tenké plátky, ty poté překrojte na půl.