Hovězí guláš z kližky

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

cca 700 g hovězí kližky
objemově stejné množství cibule (měla jsem 8 středních)
cca 1 dcl oleje
mletý kmín
1 lžička česneku se solí (nebo rozetřený česnek+sůl)
1 lžíce protlaku nebo kečupu
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička feferonové pasty nebo chilli pasty
1 lžička majoránky
1 lžíce sladké papriky
1 lžička uzené papriky
pepř
sůl
kůra z 1/2 citronu
bobkový list
nové koření
celý pepř
tenčí krajíc staršího chleba

Postup přípravy receptu

  1. Maso pokrájíme na kostky velké cca 3 cm. Odkrojky z masa, které do guláše nepoužijeme, dáme do osolené vody v kastrůlku vařit spolu s pokrájenou kůrou citronu a kořením (bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem).

  2. Na oleji v kastrolu s nepřilnavým dnem osmažíme cibuli - dlouho, do tmavě zlatova. Ke konci smažení nezapomeňte míchat, aby se nepřipálila a nezhořkla. V poslední fázi smažení cibule přidáme česnek a kmín.

  3. Po chvilce míchání přidáme i osolené a opepřené maso a zprudka je osmažíme tak, aby kousky na všech stranách zesvětlaly.

  4. Ztlumíme příkon elektřiny na minimum (na plynový hořák používáme plotýnku) - v mém případě odtáhnu kastrol dále od středu kamen, vmícháme hořčici, feferonkový krém a protlak, nasypeme na maso papriky a majoránku.

  5. Kastrol přikryjeme dobře přiléhající pokličkou a necháme pomalinku na mírném ohni dusit. V této fázi nepodléváme, maso samo pustí šťávu, občas promícháme. To trvá i hodinu.

  6. Pokud budete mít pocit, že by se mohlo připálit, podlijeme jen pár lžícemi vývaru. Teprve, až se na dně začne oddělovat tuk a maso je víceméně měkké, podlijeme přes cedník vývarem z kastrůlku (ten se celou dobu pomalu vařil, občas nezapomeňte dolít vodu), rozdrobíme na kousky chleba a guláš zahustíme a pomalu dusíme dál do úplného změknutí masa. Podáváme s čímkoliv - knedlíkem, těstovinami - my dáváme přednost tmavému pečivu


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!