Kynutý závin s ořechy a čokoládou - z formy
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 40 g krupicového cukru
- špetka soli
- 150 - 160 ml mléka
- 60 g másla nebo jiného tuku
- 1 žloutek
- 17 g čerstvého droždí
- Náplň:
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g hořké čokolády
- 50 g rozinek
- 30 g másla
- 40 g krupicového cukru
- 2 lžíce rumu
Postup Kynutý závin s ořechy a čokoládou - z formy
Postup přípravy receptu
-
Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně. Nejprve do nádoby pekárny dáme vlažné mléko, žloutek a rozpuštěný vlahý tuk. Pak přidáme mouku smíchanou se špetkou soli a cukrem, nahoru rozdrobíme čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto.
V rendlíku se silnějším dnem rozpustíme 30 g másla, přidáme nasekané ořechy, rozinky a za stálého míchání necháme ořechy krátce rozvonět. Pak do směsi přidáme cukr, mícháme, až se začne rozpouštět. Odstavíme, vmícháme nasekanou čokoládu a rum. Necháme trochu zchladnout, směs použijeme vlažnou.
Po vykynutí těsto rozválíme do obdelníkového tvaru, rozetřeme náplň a svineme do závinu. Vložíme do chlebíčkové formy vyložené papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme kratší dobu kynout, asi 15 - 20 minut. Pak formu vložíme do trouby předehřáté na 175 - 180°C a pečeme zhruba 35 - 40 minut. Po upečení závin vyjmeme a necháme zchladnout na mřížce.