Kynutý závin s ořechy a čokoládou - z formy

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 g polohrubé mouky
40 g krupicového cukru
špetka soli
150 - 160 ml mléka
60 g másla nebo jiného tuku
1 žloutek
17 g čerstvého droždí
Náplň:
100 g vlašských ořechů
100 g hořké čokolády
50 g rozinek
30 g másla
40 g krupicového cukru
2 lžíce rumu

Postup přípravy receptu

  1. Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně. Nejprve do nádoby pekárny dáme vlažné mléko, žloutek a rozpuštěný vlahý tuk. Pak přidáme mouku smíchanou se špetkou soli a cukrem, nahoru rozdrobíme čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto.

  2. V rendlíku se silnějším dnem rozpustíme 30 g másla, přidáme nasekané ořechy, rozinky a za stálého míchání necháme ořechy krátce rozvonět. Pak do směsi přidáme cukr, mícháme, až se začne rozpouštět. Odstavíme, vmícháme nasekanou čokoládu a rum. Necháme trochu zchladnout, směs použijeme vlažnou.

  3. Po vykynutí těsto rozválíme do obdelníkového tvaru, rozetřeme náplň a svineme do závinu. Vložíme do chlebíčkové formy vyložené papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme kratší dobu kynout, asi 15 - 20 minut. Pak formu vložíme do trouby předehřáté na 175 - 180°C a pečeme zhruba 35 - 40 minut. Po upečení závin vyjmeme a necháme zchladnout na mřížce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!