Houskový knedlík z hrníčku
Recepty, PřílohySuroviny
- Těsto:
- 3 bílé housky (nejlépe den staré)
- 4 vajíčka
- 3/4 l polotučného mléka
- 500-600 g (dle potřeby) polohrubé mouky
- 2 čaj. lž. kypřícího prášku
- sůl
- sušená či čerstvá petrželka
- kousek másla na vymazání
Postup Houskový knedlík z hrníčku
Postup přípravy receptu
-
Housky nakrájíme na menší kostky do mísy. Přidáme mléko a žloutky. Promícháme a necháme housky nasát. Poté přidáme mouku, kypřící prášek, sůl a petrželku. Všechny ingredience promícháme, přidáme ušlehané bílky. Pokud je těsto moc husté přidáme trochu mléka.
Vymažeme máslem a vysypeme moukou větší hrnky (cca 300 ml objem). Nejlepší jsou s oblým dnem, protože knedlík jde pak lépe vyklopit. Těsto dáme asi do 3/4 hrníčku, jelikož nám vyběhnou.
Do velkého hrnce naskládáme hrnky s těstem a přidáme vodu, kterou nalijeme tak, aby sahala k půlce hrníčku. Vaříme pod pokličkou asi půl hodiny. Před tím, než je vyndáme, zkusíme špejlí, jestli jsou hotové. Pokud se těsto nelepí, tak knedlíky můžeme vyndat a vyklopit. Knedlíky se dají podávat jak k omáčkám, tak k masům.