Vepřová kotleta s houskovým knedlíkem
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Knedlík:
- 500 g hrubé mouky
- 250 ml plnotučného mléka
- 12 g kvasnic
- 1 lžička moučkového cukru
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 1/2 rohlíku
- Omáčka:
- 500 g vepřové kotlety
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce worcesteru
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce ostrého kečupu
- 1 lžička mleté červené papriky
- 1 lžička kremžské hořčice
- 1/2 masoxu
- sůl
- mletý pepř
- 2 lžíce hladké mouky
Postup Vepřová kotleta s houskovým knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí a zalijeme trochou vlahého mléka, do kterého jsme zamíchali moučkový cukr. Necháme vykynout kvásek. Na kraji mísy promícháme sůl s moukou, přidáme vejce, zbytek mléka a vařečkou zaděláme těsto, které na válku ručně doděláme. Vrátíme do mísy a dáme do tepla vykynout. Po vykynutí přidáme do těsta rohlík nakrájený na drobné kostičky a propracujeme. Uválíme knedlík, dáváme pozor, abychom neměli někde těsto spojené, musí být hladké, jinak by mohl prasknout. Přikryjeme ho utěrkou a necháme dokynout. Do pekáče přes dvě plotýnky nalijeme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Vložíme knedlík a vaříme ho 12 minut zakrytý druhou stranou pekáče, pak obrátíme, vaříme také 12 minut. Při vytahování knedlíku si pomáhám dvěma plechovými struhadly na zeleninu. Hned ho v půlce překrojíme nití, aby se vypářil.
Cibuli nakrájíme na drobno a osmažíme na sádle do žluta. Kotletu nakrájíme na plátky a pak na menší kousky, přidáme ji k cibuli a na obou stranách osmahneme. Přidáme worcester, sojovou omáčku, kečup, papriku, pepř, sůl, hořčici, rozdrobený masox a za stálého podlévání vaříme do měkka. Do hrnečku s vodou rozkvedláme dvě rovné lžíce mouky, nalijeme do omáčky a pomalu za občasného míchání vaříme 20 minut, abychom vyvařili chuť mouky. Hlídáme omáčku, aby jí byly 3 porce.