Pařížský dort pro Davču
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 3 vejce
- 140 g cukru
- 30 g kakaa
- 4 pl vlažné vody
- 70 g hrubé mouky
- 1/2 kl prášku do pečiva
- Krém:
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 40 g kakaa
- Bešamel:
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 300 ml šlehačky
- ztužovač
Postup Pařížský dort pro Davču
Postup přípravy receptu
-
Na korpus si ušleháme žloutky s cukrem do pěny, vmícháme vodu a přimícháme mouku, prášek a kakao a přidáme vyšlehané bílky, vymícháme dohladka.
Nalijeme do dortové formy, vyložené pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C asi 15 minut. Korpus vyjmeme z formy, sundáme papír a necháme na mřížce vychladnout.
Uvaříme si bešamel. Ve vodní lázni rozpustíme máslo, sundáme z ohně a přimícháme mouku, zalijeme mlékem, pořádně rozmícháme, dáme na vařič a na mírném ohni uvaříme.
Bešamel za občasného míchání, necháme vychladnout. Do misky si dáme suroviny na krém a vyšleháme, po částech přidáváme studený bešamel a šleháme. Trvá to cca 20 minut, krém se musí lesknout.
Korpus vrátíme do formy, naneseme krém a rozetřeme. Dáme aspoň na 3 hodiny do lednice, já nechávám do druhého dne. Do dvou misek si rozdělíme šlehačku a do jedné přidáme 3-4 kávové lžičky kakaa, vyšleháme a ozdobíme jí dort.