Dort s bílým pařížským krémem

Recepty, Dorty

Suroviny

Těsto:
6 bílků
6 žloutků
170 g cukru krystalu
10 g vanilkového cukru
180 g hladké mouky
6 g kypřícího prášku
6 PL slunečnicového oleje
Krém:
800 g smetany na šlehání 35%
400 g bílé čokolády
3 ks smeta-fixu Dr.Oetker
Ostatní suroviny:
mandle plátky

Postup přípravy receptu

  1. Bílky vyšleháme s cukrem do tuhé pěny. Přidáme žloutky a trochu prošleháme na pomalém stupni. Dále přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a směs těsta zlehka promícháme vařečkou. Během míchání přilijeme i olej. Těsto promícháme vařečkou dohladka, aby bylo bez hrudek. Pečeme při 160 ° C, cca 1 hodinu. V mé troubě to bývá zhruba do 55 min. Není nikdy na škodu zkouška píchnutím špejle do těsta. Použil jsem 23 cm dortovou formu a spodek byl vyložený papírem na pečení. Vychladlý korpus rozřízneme na tři části. Dva pláty těsta naplníme krémem a zbylý krém použijeme na natření boků, vrchu a ke zdobení dortu.

  2. Večer upeču dortový korpus. Dokud se těsto peče, zatím dám ohřát smetanu. Do horké smetany nalámu čokoládu a přivedu směs k varu. Míchám non stop. Dvakrát zabublá a hotovo. Dám ji zchladit třeba do dřezu se studenou vodou. Potom směs uložím na celou noc do chladničky. Druhý den ji vyšlehám v pěnu a protože hmota smetany a čokolády je řídká, tak k ní automaticky musím během šlehání přidat smeta-fix. Já jsem dělal 2 dorty, takže na výzdobu jsem použil krém z čoko torty. Vy ji prosím vyzdobte podle vaší fantazie, stačí trochu kakaa do bílého krému a budete mít z něj krém čokoládový.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!