Dort s bílým pařížským krémem
Recepty, DortySuroviny
- Těsto:
- 6 bílků
- 6 žloutků
- 170 g cukru krystalu
- 10 g vanilkového cukru
- 180 g hladké mouky
- 6 g kypřícího prášku
- 6 PL slunečnicového oleje
- Krém:
- 800 g smetany na šlehání 35%
- 400 g bílé čokolády
- 3 ks smeta-fixu Dr.Oetker
- Ostatní suroviny:
- mandle plátky
Postup Dort s bílým pařížským krémem
Postup přípravy receptu
-
Bílky vyšleháme s cukrem do tuhé pěny. Přidáme žloutky a trochu prošleháme na pomalém stupni. Dále přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a směs těsta zlehka promícháme vařečkou. Během míchání přilijeme i olej. Těsto promícháme vařečkou dohladka, aby bylo bez hrudek. Pečeme při 160 ° C, cca 1 hodinu. V mé troubě to bývá zhruba do 55 min. Není nikdy na škodu zkouška píchnutím špejle do těsta. Použil jsem 23 cm dortovou formu a spodek byl vyložený papírem na pečení. Vychladlý korpus rozřízneme na tři části. Dva pláty těsta naplníme krémem a zbylý krém použijeme na natření boků, vrchu a ke zdobení dortu.
Večer upeču dortový korpus. Dokud se těsto peče, zatím dám ohřát smetanu. Do horké smetany nalámu čokoládu a přivedu směs k varu. Míchám non stop. Dvakrát zabublá a hotovo. Dám ji zchladit třeba do dřezu se studenou vodou. Potom směs uložím na celou noc do chladničky. Druhý den ji vyšlehám v pěnu a protože hmota smetany a čokolády je řídká, tak k ní automaticky musím během šlehání přidat smeta-fix. Já jsem dělal 2 dorty, takže na výzdobu jsem použil krém z čoko torty. Vy ji prosím vyzdobte podle vaší fantazie, stačí trochu kakaa do bílého krému a budete mít z něj krém čokoládový.