Dort s pařížským krémem a broskvovým džemem
Recepty, DortySuroviny
- Těsto:
- 6 bílků
- 6 žloutků
- 170 g cukru krystalu
- 10 g vanilkového cukru
- 180 g hladké mouky
- 6 g kypřícího prášku
- 3 PL slunečnicového oleje
- 3 PL teplé vody
- Krém:
- 1000 ml smetany ke šlehání 35%
- 350 g hořké čokolády
- 200 g čokolády mléčné
Postup Dort s pařížským krémem a broskvovým džemem
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Bílky vyšleháme s cukrem do tuhé pěny. Přidáme žloutky a trochu prošleháme na pomalém stupni. Dále přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a směs těsta zlehka promícháme vařečkou. Během míchání přilijeme i olej. Těsto promícháme vařečkou dohladka, aby bylo bez hrudek. Pečeme při 160 ° C, cca 1 hodinu. V mé troubě to bývá zhruba do 55 min. Není nikdy na škodu zkouška píchnutím špejle do těsta. Použil jsem 23 cm dortovou formu a spodek byl vyložený papírem na pečení.
Krém: Nejprve zahřejeme smetanu. Pak do ní vložíme čokolády a směs přivedeme k varu. Dvakrát zabublá a směs ze sporáku stáhneme. Směs necháme vychladnout nebo ji zchladíme šokem, třeba ve dřezu na mytí nádobí. Každopádně by neměla jít za horka do ledničky. Takže vychladlou směs dáme na noc do ledničky. Na druhý den ji vyšleháme v pěnu. Není třeba dlouho, aby se krém nesrazil. Když se budou dělat v krému brázdy či větší hroudy, tak je krém ok. V zásadě platí, čím chladnější hmota, tím lepší a hustší krém. Důležitým faktorem, kterým můžeme ovlivnit hustotu krému, je hořká čokoláda, smetana, přidané máslo. Všechny suroviny mám z Lidlu.
Vychladlý korpus rozřízneme na tři části. Každý plát natřeme horkým broskvovým džemem. Dva pláty těsta naplníme krémem a zbylý krém použijeme na natření boků, vrchu a ke zdobení dortu.