Bramborové knedlíčky / noky ze dvou ingrediencí

Recepty, Přílohy

Suroviny

Těsto:
360 g vařených oloupaných brambor (vařených ve slupce)
80-100 g solamylu

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka, necháme téměř zchladnout, pak oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme solamyl a vytvoříme tvárné těsto, které nebude lepit. Nesolíme, aby těsto nezačalo řidnout!

  2. Množství škrobu záleží na kvalitě a druhu brambor. Pokud těsto bude lepit, škrob ještě přidáme dle potřeby.

  3. Z těsta vyválíme váleček, který nakrájíme na dílky - nočky a ty můžeme rovnou naházet do vroucí osolené vody. Pokud si chceme s těstem více pohrát, uděláme z nočků kuličky.

  4. Po vhození do vody mírně trhneme hrncem, aby se nočky / knedlíčky odlepily ode dna. Do minutky vyplavou na hladinu, pak je povaříme ještě cca 3 - 4 minuty, vyndáme cedníkem a v míse omastíme výpekem z masa, troškou rozpuštěného másla nebo oleje.

  5. Knedlíčky jsou velmi jemné a nadýchané. Přemýšlel jsem, čemu se svou konzistencí podobají a nic chytřejšího, než žužu nebo marshmallow mne nenapadlo.

  6. Hodí se jak k pečenému nebo dušenému masu se zelím, špenátem..., tak i na sladko s mákem, perníkem, povidly...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!