Houbový nákyp s medvědím česnekem
Recepty, OstatníSuroviny
- 1-2 dny staré pečivo
- /veka na chlebíčky, rohlíky, franc. bagety, zkrátka co je na skladě:-)/
- mražené nebo v sezóně čerstvé houby
- 1 větší cibule
- čerstvý nebo sušený česnek dle chuti
- svazek medvědího česneku
- kmín, majoránka
- sůl, mletý pepř
- mléko
- 20 dkg uzené slaniny
- 20 dkg tvrdého sýru, zde gouda
- máslo nebo sádlo
- 6 vajec
Postup Houbový nákyp s medvědím česnekem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve necháme povolit houby, měla jsem mražené. Ty pak krátce propláchneme studenou vodou, necháme okapat. Na tuku osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme kmín, vložíme houby, osolíme,mírně podlijeme a dusíme je do odpaření tekutiny.
Nakrájíme veškeré pečivo na kostičky. Ohřejeme mléko, ale nesmí být horké, rozpustíme v něm máslo nebo sádlo, cca 2 vrchovaté lžíce. Tímto zalijeme nakrájené pečivo, ale jen tolik, aby bylo vlhké, nepřelijte ho.
Do mísy od robotu vyklepneme všechna vejce a na nejvyšší stupeň je šleháme do té doby, až budou vypadat jako na piškotovou roládu.
Zatímco šleháme vejce, nakrájíme slaninu a sýr na kostičky, drobně pokrájíme medvědí česnek. Toto vše promícháme s houbami a zapracujeme do pečiva. Osolíme, opepříme, přidáme česnek a promnutou majoránku.
Na úplný závěr do toho vlijeme našlehaná vejce, promícháme a vložíme do pekáče, vyloženém pečícím papírem a potřené sádlem. Upečeme v troubě na 180 stupňů, nejprve zakryté, pak dopečeme bez zakrytí na křupavou kůrčičku.