Houbové rizoto s marinovanou řepou
Recepty, HoubySuroviny
- Na rizoto:
- 400 g rýže arborio
- 300 g hub (krémový žampion, portobello, nebo houby nasbírané)
- 2 PL másla
- 1 PL olivový olej
- 4 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 100 ml bílého vína
- 100 g parmezánu
- 1 PL čerstvých tymiánu (lístků)
- zeleninový vývar dle potřeby
- sůl
- pepř
- Na řepu:
- 2-3 červené řepy
- 2 PL červeného vinného octa
- 6 PL olivového oleje
- 2 KL třtinového cukru
- 1 KL čerstvých tymiánových lístků
- sůl
- pepř
- 1 PL ocet
- Na ozdobu:
- olivový olej
- hoblinky parmezánu
- marináda z řepy
Postup Houbové rizoto s marinovanou řepou
Postup přípravy receptu
-
Dáme vařit řepu do osolené vody se lžící octa. Vaříme cca 50 minut doměkka.
Uvařenou řepu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, které vložíme do marinády z vinného octa, olivového oleje, třtinového cukru a tymiánových lístků. Pořádně osolíme a opepříme a marinujeme v lednici minimálně hodinu.
Na sporáku si ohřejeme, nebo připravíme čerstvý zeleninový vývar a necháme ho bublat.
Na másle a oleji zpěníme nadrobno nakrájené šalotky, nakrájené houby a prolisovaný česnek, chvíli restujeme. Přidáme rýži a zase chvíli restujeme.
Zalijeme bílým vínem, a mícháme, až se částečně odpaří a částečně vsákne do rýže. Poté průběžně zalíváme 1 naběračkou zeleninového vývaru, který nám bublá vedle. Toto opakujeme do té doby, než je rýže měkká, bude to trvat cca 20 minut, neustále hlídáme a mícháme, nedovolíme rýži, aby se připalovala.
Nakonec odstavíme z ohně, vmícháme parmezán a tymián, necháme odpočinout pod pokličkou.
Rizoto servírujeme prokládané červenou řepou, ozdobené kapkami olivového oleje a marinády z řepy, s hoblinkami parmezánu.