Houbové rizoto s marinovanou řepou

Recepty, Houby

Suroviny

Na rizoto:
400 g rýže arborio
300 g hub (krémový žampion, portobello, nebo houby nasbírané)
2 PL másla
1 PL olivový olej
4 šalotky
1 stroužek česneku
100 ml bílého vína
100 g parmezánu
1 PL čerstvých tymiánu (lístků)
zeleninový vývar dle potřeby
sůl
pepř
Na řepu:
2-3 červené řepy
2 PL červeného vinného octa
6 PL olivového oleje
2 KL třtinového cukru
1 KL čerstvých tymiánových lístků
sůl
pepř
1 PL ocet
Na ozdobu:
olivový olej
hoblinky parmezánu
marináda z řepy

Postup přípravy receptu

  1. Dáme vařit řepu do osolené vody se lžící octa. Vaříme cca 50 minut doměkka.

  2. Uvařenou řepu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, které vložíme do marinády z vinného octa, olivového oleje, třtinového cukru a tymiánových lístků. Pořádně osolíme a opepříme a marinujeme v lednici minimálně hodinu.

  3. Na sporáku si ohřejeme, nebo připravíme čerstvý zeleninový vývar a necháme ho bublat.

  4. Na másle a oleji zpěníme nadrobno nakrájené šalotky, nakrájené houby a prolisovaný česnek, chvíli restujeme. Přidáme rýži a zase chvíli restujeme.

  5. Zalijeme bílým vínem, a mícháme, až se částečně odpaří a částečně vsákne do rýže. Poté průběžně zalíváme 1 naběračkou zeleninového vývaru, který nám bublá vedle. Toto opakujeme do té doby, než je rýže měkká, bude to trvat cca 20 minut, neustále hlídáme a mícháme, nedovolíme rýži, aby se připalovala.

  6. Nakonec odstavíme z ohně, vmícháme parmezán a tymián, necháme odpočinout pod pokličkou.

  7. Rizoto servírujeme prokládané červenou řepou, ozdobené kapkami olivového oleje a marinády z řepy, s hoblinkami parmezánu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!