Houbová kližka na smetaně

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg hovězí kližky
60 g uzeného špeku nebo slaniny
2 velké cibule
3 - 4 stroužky česneku
2 snítky rozmarýnu
400 g čerstvých nebo mražených hub
1 lžíce sušené houbové drti
250 ml smetany ke šlehání
hladká mouka nebo jíška na zahuštění
cca 1 l vývaru
sůl
pepř mletý

Postup přípravy receptu

  1. Na drobně pokrájeném špeku osmažíme pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Přidáme na kostky pokrájenou osolenou a opepřenou kližku a dále opékáme za občasného promíchání.

  2. Když máme i maso opečené, přidáme snítky rozmarýnu, nasekaný česnek, houbovou drť a necháme vše krátce rozvonět. Poté vmícháme spařené a okapané, pokrájené houby, přilijeme vývar, dle chuti osolíme a dusíme do změknutí masa, za občasného podlití a promíchání.

  3. Když je maso měkké, vyndáme větvičky z rozmarýnu, vlijeme k masu smetanu, přivedeme k varu, zahustíme dle chuti jíškou nebo záklechtkou a vše krátce provaříme. Dle chuti ještě můžeme omáčku dochutit solí a pepřem.

  4. Podáváme s knedlíkem, rýží, těstovinami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!