Hejk s přelivem z cibule, česneku a tymiánu

Recepty, Ryby

Suroviny

1/2 kg hejka (mořská štika)
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
sůl
pepř
drcený kmín
citronová šťáva
1/2 cibule
5 stroužků česneku
1 lžička hladké mouky
bílé víno
voda
sůl
5 stonků čerstvého tymiánu
lžíce másla

Postup přípravy receptu

  1. Rybu nafiletujeme (nebo použijeme hotové filety), osolíme, opepříme, okmínujeme a zakápneme citronovou šťávou. Necháme hodinku odležet (víc není nutné).

  2. Na pánvi rozehřejeme olej a rozpustíme máslo. Z obou stran rybu opečeme dozlatova, přendáme do zapékací či jiné tepluodolné nádoby a necháme na teple (např. v troubě na nejmenší výkon).

  3. Ve výpeku osmažíme cibuli na půlkolečka do mírně zlatava, přidáme na plátky nakrájený česnek. Přidáme lžičku hladké mouky, orestujeme, zalijeme vodou a vínem. Přidáme lístečky tymiánu, chvilku necháme povařit, aby se mírně zredukovalo. Podle chuti dosolíme. Pak přihodíme lžíci chladného másla, necháme rozpustit, promícháme, vypneme sporák - máslo vše krásné zahustí. Podáváme s bramborovou kaší.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!