Polévka z pečeného květáku s kuřecím masem a cheddarem
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 velká hlávka květáku
- 4 mrkve
- 5 středních (byly spíše menší) cibulí
- 4 stroužky česneku
- 1 velké kuřecí stehno
- 1 střední brambora
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- špetka kari
- sůl
- pepř
- olej
- Cheddar (podle chuti)
Postup Polévka z pečeného květáku s kuřecím masem a cheddarem
Postup přípravy receptu
-
Do 2 litrového hrnce jsem si nalila vodu, dala mrkev, jednu na půl rozkrojenou cibuli, stroužek česneku, nové koření, bobkové listy, sójovou omáčku, kuřecí stehno, osolila jsem, opepřila a dala vařit na cca hodinu a půl.
Troubu jsem si zapnula na 200°C.
Květák jsem si obrala na menší růžičky, mrkev jsem si nakrájela na kolečka a na plech vyložený pečícím papírem jsem květák i mrkev rozprostřela.
Zakápla jsem to olejem, opepřila, promíchala a dala do trouby péct na 40 minut. Možno více, možno méně, podle toho, jak se budou květák a mrkev opékat a chytat barvu. Asi 3x jsem plech vytáhla a zeleninu promíchala.
Když se květák dopekl a vývar se stehnem dovařili, rozpálila jsem si ve větším tlustostěnném hrnci trochu oleje, do zesklovatění osmahla nadrobno nakrájené zbylé 4 cibule, pak jsem přidala prolisované 3 stroužky česneku, ten jsem restovala asi minutu.
Pak jsem přidala květák s mrkví, zalila to vývarem, přidala jsem ještě asi 2 hrnky vody a nechala to vše asi 20 minut bublat.
Teď je chvilka čas na obrání stehna.
Brambor jsem si oškrábala a nastrouhala - na takovém tom struhadle, co vám z toho udělá úplně kaši a ne nudličky.
Dala jsem jej na zahuštění do polévky. Tu jsem ještě dochutila kmínem, špetkou kari a mírně dosolila a dopepřila (sůl a pepř nejsou pak už nutné, záleží na ochucení vývaru).
Odebrala jsem necelé 2 hrnky květáku (jen květák, bez mrkve) a trošku tekutiny, tyčovým mixérem jsem z toho udělala pyré a vlila zpátky.
Nakonec jsem přidala už jen kuřecí maso a dala tomu posledních 5 minut varu.
Při podávání jsem si cheddar nastrouhala, větší množství dala na dno misky, zalila jsem jej horkou polévkou a nakonec polévku dozdobila ještě trochou cheddaru a bylinek (pažitkou a troškou sušené petrželové natě). Špatné by určitě nebylo doplnit polévku např. o bylinkové krutony =).