Francouzské brambory v sýrovém bešamelu

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

2 kg brambor
1-2 cibule
3 párky
brokolice nebo květák
sůl
pepř
sladká paprika
30 g másla
30 g hladké mouky
5 dl mléka
200 g nastrouhaného sýra
muškátový oříšek

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky.

  2. Také cibuli a párek nakrájíme najemno.

  3. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme máslem a dno poklademe vrstvou brambor.

  4. Přidáme vrstvu cibule, párku a uvařenou brokolici nebo květák (rozdělené na růžičky).

  5. Vrstvu osolíme, opepříme a posypeme sladkou paprikou (kdo rád ostré může posypat ostrou paprikou).

  6. Dále pokračujeme vrstvou brambor a dalších surovin dokud všechny nespotřebujeme. Během skládání vždy okořeníme.

  7. Bešamel: V kastrolu rozpustíme máslo, přisypeme mouku a necháme ji zpěnit.

  8. Po částech přilijeme mléko a za stálého míchání uvaříme hladký krém, do kterého na závěr vmícháme nastrouhaný sýr.

  9. Takto připravený bešamel osolíme a ochutíme špetkou muškátového oříšku.

  10. Připravené brambory zalijeme bešamelem, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 25 min.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!