Francouzské brambory v sýrovém bešamelu
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 2 kg brambor
- 1-2 cibule
- 3 párky
- brokolice nebo květák
- sůl
- pepř
- sladká paprika
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 5 dl mléka
- 200 g nastrouhaného sýra
- muškátový oříšek
Postup Francouzské brambory v sýrovém bešamelu
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky.
Také cibuli a párek nakrájíme najemno.
Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme máslem a dno poklademe vrstvou brambor.
Přidáme vrstvu cibule, párku a uvařenou brokolici nebo květák (rozdělené na růžičky).
Vrstvu osolíme, opepříme a posypeme sladkou paprikou (kdo rád ostré může posypat ostrou paprikou).
Dále pokračujeme vrstvou brambor a dalších surovin dokud všechny nespotřebujeme. Během skládání vždy okořeníme.
Bešamel: V kastrolu rozpustíme máslo, přisypeme mouku a necháme ji zpěnit.
Po částech přilijeme mléko a za stálého míchání uvaříme hladký krém, do kterého na závěr vmícháme nastrouhaný sýr.
Takto připravený bešamel osolíme a ochutíme špetkou muškátového oříšku.
Připravené brambory zalijeme bešamelem, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 25 min.