Zelňačka s červenou řepou
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 větší bulva červené řepy
- 200 g kysaného zelí
- 1 cibule
- 1 bobkový list
- 4-5 sušených švestek
- 2-3 lžíce povidel
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- sůl
- pepř podle chuti
- sojová omáčka na dochucení cca 1 lžička
- zelená petrželka
Postup Zelňačka s červenou řepou
Postup přípravy receptu
-
Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Kysané zelí překrájíme na drobnější kousky.
Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle dozlatova. Přidáme zelí a opět mírně orestujeme. Po chvíli přidáme červenou řepu, promícháme a zalijeme cca 1 a 1/2 litrem vody. Povaříme nejlépe v tlakovém hrnci cca 10 minut.
Pak část polévky přelijeme do druhé nádoby a polévku v hrnci, kde se vařila promixujeme tyčovým mixérem.
Polévku z druhé nádoby přidáme do rozmixované směsi. Přidáme sušené švestky, bobkový list, povidla a prolisovaný česnek. Vaříme, dokud se povidla nerozvaří.
Nakonec zakápneme sojovou omáčkou, nejlépe Tamari, ale pokud ji nemáme, vystačíme si s klasickou sojovkou.