Falafel z červené řepy v domácím pita chlebu s koriandrovým dipem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Falafel:
100g suché cizrny
120 g uvařené a oloupané červené řepy
1 stroužek česneku
1/2 lžičky nadrceného římského kmínu
1 menší vejce
1/2 cibule
3 vrchovaté lžíce strouhanky
1,5 lžíce olivového oleje + na potření
Sůl
Domácí pita chléb:
220–240 g hladké mouky
60 g polohrubé mouky
200 ml vlažné vody
1 lžíce oleje + na potření
10 g droždí
Špetka cukru
1/2 lžičky soli
Na dohotovení:
120 g hustého bílého jogurtu
2 hrsti koriandru
limetková šťáva několik kapek
Sůl
2 drobné jarní cibulky
listy salátu little gem

Postup přípravy receptu

  1. Falafel:

  2. cizrnu nechtee přes noc namočenou ve vodě.

  3. Druhý den ji slijte, zalijte dostatečným množstvím vody. Vařte do změknutí (1-2 hod.)

  4. Cizrnu slijte, nechte zchladnout a poté vložte do mixeru společně s červenou řepou nakrájenou na menší kousky, cibulí nakrájenou nahrubo, římským kmínem, solí a podrceným česnekem.

  5. Mixujte, dokud se neutvoří jemnější struktura. Poté přidejte lžíci oleje a dále mixujte.

  6. Po chvíli přidejte vejce a mixujte dohladka.

  7. Troubu předehřejte na 200 °C.

  8. Plech vyložte pečicím papírem.

  9. Cizrnovou směs vložte do mísy, zapracujte do ní 3 vrchovaté lžíce strouhanky, případně dosolte. Hmota by měla být kompaktní, nemusí být příliš tuhá ale taková, abyste z ní mohli tvořit kuličky.

  10. Kuličky tvořte ve velikosti pingpongového míčku. Z tohoto množství vznikne asi 16 kuliček.

  11. Kuličky rozložíme na plech, potřeme olejem a pečeme 25 minut.

  12. Pita chléb: do mističky rozdrobíme droždí, smícháme s cukrem, lžící hladké mouky a zalijeme trochou vlažné vody (z odměřeného množství 200ml) a rozmícháme.

  13. Přikryjeme utěrkou a 10-15 minut necháme na teplém místě vzejít kvásek.

  14. V míse smícháme obě mouky se solí, přidáme kvásek.

  15. Zbylou vodou vypláchneme mističku od kvásku a nalijeme k mouce.

  16. Přidáme lžíci oleje a vypracujeme pružné hladké těsto.

  17. Necháme jej kynout asi 45 minut na teplém místě, přikryté utěrkou.

  18. Těsto rozdělíme na 4 stejné díly.

  19. Každý díl těsta rozválíme na pomoučené ploše na placku silnou cca 0,5cm (průměr placky tak bude asi 16cm).

  20. Každou placku položíme na kus pomoučeného pečícího papíru a necháme ještě cca 10 minut kynout.

  21. Troubu předehřejeme na 230 °C.

  22. Do trouby vložíme plech.

  23. Připravíme si misku, do níž se po upečení chléb vejde. Misku vyložíme látkovou utěrkou a na ní položíme papírovou utěrku.

  24. Do hrníčku nalijeme trochu oleje na potření placek po upečení.

  25. Do rozpálené trouby vložíme jednu placku na pečícím papíře a pečeme.

  26. Po 4 minutách placku otočíme a dopékáme 2-3 minuty.

  27. Po vyndání placku LEHCE potřeme olejem po obou stranách. Až po vychladnutí rozkrojte napůl.

  28. Koriandrový dresing: koriandr nasekáme najemno, smícháme s jogurtem a ochutíme solí a limetovou šťávou.

  29. Cibulku nakrájíme najemno.

  30. Pita chléb překrojíme napůl, vložíme do něj pár listů salátu, pokapeme dresingem, posypeme cibulkou a vložíme dvě kuličky falafelu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!