Falafel z červené řepy s mátou a kuskusem
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 plechovka cizrny (můžete použít i suchou cizrnu, kterou necháte nabobtnat přes noc ve vodě)
- 1 uvařená červená řepa
- 1 cibule
- 2 lžíce sezamových semínek
- 1 vejce
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru
- mouka na zahuštění (použila jsem špaldovou)
- kuskus
- šťáva z 1/2 citrónu
- 1 lžíce medu
- čerstvá máta
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
Postup Falafel z červené řepy s mátou a kuskusem
Postup přípravy receptu
-
Cizrnu bez vody, nakrájenou červenou řepu, nakrájenou cibuli a sezamová semínka vhodíme do mixéru a rozmixujeme na jemnou hmotu. Přidáme vejce, kmín, zázvor, sůl a mouku (množství mouky závisí na velikosti řepy, kterou jste použili).
Těsto by mělo mít takovou konzistenci, aby Vám šly rukou tvarovat kuličky.
Kuličky klademe na plech vyložený pečícím papírem. Já jsem si ho ještě trošku potřela olivovým olejem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C, cca 30 minut.
Mezitím si do mísy nasypeme kuskus, zakápneme olivovým olejem, přidáme citronovou šťávu, med a zalijeme malým množstvím horké vody. Přikryjeme pokličkou a necháme kuskus nasáknout.
Upečený falafel naservírujeme na talíř a podáváme s kuskusem, do kterého jsme nasekali čerstvou mátu.