Dort pro houbaře
Recepty, DortySuroviny
- Kulatý korpus:
- 6 vajec
- 260 g cukru krupice
- 15 lžic vlažné vody
- 15 lžic oleje
- 1 prášek do pečiva
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g mletých vlašských ořechů
- Korpus-plát:
- 5 vajec
- 220 g cukru krupice
- 12 lžic vlažné vody
- 12 lžic oleje
- 1/2 prášku do pečiva
- 250 g polohrubé mouky
- kakao
- Krém:
- 500 g másla
- 360 g moučkového cukru
- 500 ml mléka
- 4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
- 2 vanilkový cukr
- 80 g 100% tuku
- trochu rumu
- rybízová marmeláda
- Marcipán:
- 500 g moučkového cukru
- 250 g sušeného polotučného mléka
- 2 lžíce vlažné vody
- 2 lžíce tekutého medu
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce mandlové tresti
- potravinářské barviva
Postup Dort pro houbaře
Postup přípravy receptu
-
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, po lžících zašleháme olej. Mouku, ořechy, prášek do pečiva smícháme dohromady a na střídačku s vodou lehce vmícháme do vaječné pěny. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a na 175 stupních pečeme asi 50 minut.
Krém: z mléka, mouky, vanilikového cukru uvaříme hustou kaši, do které vmícháme tuk a necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, zašleháme do hladka kaši a dochutíme rumem.
Vychladlé kulaté korpusy rozkrojíme na dva pláty, pokapeme rumem, potřeme marmeládou, krémem a dáme na sebe ořechový, vanilkový a ořechový. Ze čtvrtého si vykrojíme menší kolo na košík a z plátu dva, které slepíme stejně jako velký dort.
Oba dorty potřeme krémem a dáme stuhnout.
Odkrojky rozdrobíme do misky, přidáme marmeládu, trochu krému, rum a vypracujeme nepečenou hmotu.
Touto hmotou u velkého dortu dotvarujeme kořeny a potřeme zbytkem krému.
Dáme do chladna stuhnout.
Mezitím si uděláme marcipán, cukr s mlékem si prosejeme na vál, přidáme vodu, olej, med, tresť a vypracujeme hladkou tuhou hmotu. Vodu nepřidáváme, ale ruce si máčíme ve vodě asi tak 3x až 4x.
Marcipán si podle potřeby obarvíme, potahneme pařez a opleteme košík. Vymodelujeme houby a lístky, kterýma pak dozdobíme dorty.