Dort pro houbaře

Recepty, Dorty

Suroviny

Kulatý korpus:
6 vajec
260 g cukru krupice
15 lžic vlažné vody
15 lžic oleje
1 prášek do pečiva
150 g polohrubé mouky
150 g mletých vlašských ořechů
Korpus-plát:
5 vajec
220 g cukru krupice
12 lžic vlažné vody
12 lžic oleje
1/2 prášku do pečiva
250 g polohrubé mouky
kakao
Krém:
500 g másla
360 g moučkového cukru
500 ml mléka
4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
2 vanilkový cukr
80 g 100% tuku
trochu rumu
rybízová marmeláda
Marcipán:
500 g moučkového cukru
250 g sušeného polotučného mléka
2 lžíce vlažné vody
2 lžíce tekutého medu
1 lžíce oleje
1 lžíce mandlové tresti
potravinářské barviva

Postup přípravy receptu

  1. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, po lžících zašleháme olej. Mouku, ořechy, prášek do pečiva smícháme dohromady a na střídačku s vodou lehce vmícháme do vaječné pěny. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a na 175 stupních pečeme asi 50 minut.

  2. Krém: z mléka, mouky, vanilikového cukru uvaříme hustou kaši, do které vmícháme tuk a necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, zašleháme do hladka kaši a dochutíme rumem.

  3. Vychladlé kulaté korpusy rozkrojíme na dva pláty, pokapeme rumem, potřeme marmeládou, krémem a dáme na sebe ořechový, vanilkový a ořechový. Ze čtvrtého si vykrojíme menší kolo na košík a z plátu dva, které slepíme stejně jako velký dort.

  4. Oba dorty potřeme krémem a dáme stuhnout.

  5. Odkrojky rozdrobíme do misky, přidáme marmeládu, trochu krému, rum a vypracujeme nepečenou hmotu.

  6. Touto hmotou u velkého dortu dotvarujeme kořeny a potřeme zbytkem krému.

  7. Dáme do chladna stuhnout.

  8. Mezitím si uděláme marcipán, cukr s mlékem si prosejeme na vál, přidáme vodu, olej, med, tresť a vypracujeme hladkou tuhou hmotu. Vodu nepřidáváme, ale ruce si máčíme ve vodě asi tak 3x až 4x.

  9. Marcipán si podle potřeby obarvíme, potahneme pařez a opleteme košík. Vymodelujeme houby a lístky, kterýma pak dozdobíme dorty.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!