Dort Kaktusy
Recepty, DortySuroviny
- korpus:
- 3 vejce
- 90 g cukru písek
- 70 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 3 lžíce oleje
- špetka soli
- 2 banány
- 2 lžíce broskvové marmelády
- 1 dávka marcipánové potahovací hmoty ze suš.mléka viz poznámka
- 2 lžíce kokosu
- 1 lžička kakaa
- zelené potravinářské barvivo
- 2 lžíce citronové polevy nebo královské glazury
- krém:
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 150 ml mléka
- 125 g másla
- cukr moučka dle chuti
Postup Dort Kaktusy
Postup přípravy receptu
-
Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu, všleháme cukr a poté postupně žloutky a olej.
Nakonec vmícháme mouku s kakaem. Podrobný postup viz poznámka.
Pečeme 30min. na 150°C. Vychladlý korpus prořízneme, spodek promažeme marmeládou, krémem, poklademe banány a přiklopíme vrchním plátem.
Spodní plát lehce šikmo u dna seřízneme, aby vznikl dojem zkosení květináče. Pomažeme tence boky i vršek dortu krémem.
Na krém povaříme mléko s moukou do husté kaše, necháme vychladnout, vyšleháme spolu s máslem a cukrem.
Z marcipánové hmoty vyřežeme prkna na boky (přes folii vymáčkneme relief dřeva), boky obložíme a u dna důkladně přimáčkneme, aby vzniklo zaoblení květináče.
Vršek lehce posypeme kokosem smíchaným s trochou kakaa (jen aby se obarvilo na světlou barvu imitující písek), posázíme kameny a kaktusy z marcipánu doplněné bílými trny z glazury (na špejlích, aby drželo a nekutálelo se po dortu).