Dort Bartík
Recepty, DortySuroviny
- korpus:(od Isindy)
- 20 dkg polohrubé mouky
- 20 dkg cukru písek
- 4 vejce
- 2 rovné lžičky prášku do pečiva
- 10 lžic oleje
- 8 lžic horké vody
- pár kapek rumové tresti
- špetka soli
- Na krém:
- 1 máslo
- 1 pudinkový prášek čokoládový
- 2 polévkové lžíce hořkého kakaa
- 1/4 l mléka
- 3 polévkové lžíce cukru krupice
- 1 polévková lžíce rumu
- Na prokapání příklopek:
- 1 polévková lžíce hořkého kakaa
- 2 polévkové lžíce horké vody
- Na proložení:
- 1 velký banán
- Na potažení a zdobení:
- smartflex velvet
- Vytištěný obrázek z netu
Postup Dort Bartík
Postup přípravy receptu
-
Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a nekolikanásobně nenabude, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla být téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystalky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí).
Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmísí. Pokud budete míchat příliš razantně, vyžnete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.
Dortovou formu vyložíme na dně pečicím papírem, pokud máte olej ve spray, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou. Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C. Teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40min. Po 40 min. zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5 min. odpočinout. Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.
Na krém svaříme klasicky pudink do husta, překryjeme fólií a dáme vychladit. Změklé máslo vyšleháme a do něj zašleháváme po lžících pudink a rum.
Vychladlý korpus dvakrát lehce dokola nařízneme a pomocí nitě jej překrojíme, jako se krájí knedlíky.
Spodní části namažeme krémem, poklademe banánem na plátky. Příklopnou část lehce pokropíme rozmíchaným kakaem v horké vodě. Potřeme jí slabě krémem a přiklopíme. Skompletovaný korpus pomažeme zbytkem krému, vyrovnáme nerovnosti, uhladíme a dáme stuhnout.
Stuhlý korpus si přeměříme nitkou přes celou šíři i s výškou boků, aby jsme věděli, na kolik máme rozválet potahovou hmotu.
Hmotu krátce nahřejeme v mikrovlnce a rozvalujeme. Přeneseme na korpus a opatrně uhlazujeme a rovnáme. Přebytečnou hmotu odřízneme a doupravíme patu dortu.
Nabarvíme si hmotu podle potřeb. Lehce rozválíme, přiložíme obrázek a pomocí špendlíku si propícháním naznačíme rysy. Ty potom nožem vyřežeme. Skládáme přímo na obrázek a když máme obrázek kompletní, přeneseme na dort, který v místě kontaktu s obrázkem lehce navlhčíme. Na kytičku vykrojíme velkou kytkou, límeček ozdobíme, dle možností přichytíme k ručce a umotáváme jednoduché růžičky z rozváleného a přehnutého proužku. Následně je vodou přilepujeme do límce.
Doupravíme a ze zbytků hmoty ozdobíme boky (dělala jsem jen barevné puntíky). Také můžeme umotat copánek a tím ozdobit patu dortu.